Startap osnivača iz Srbije dobio 95 mil USD za automobile bez vozača

Vay
vay

Foto: Vay.io/PrtSc

Berlinski startap “Vay”, čiji je jedan od osnivača Srbin Bogdan Đukić, prikupio je 95 mil USD u drugoj rundi prikupljanja sredstava (fundraising), što predstavlja najveći iznos koji je neki evropski startap ikada dobio. Osim Đukića, suosnivači “Vay” su Tomas fon der Oje i Fabrisio Skelsi, piše originalmagazin.com.

Ovaj novac omogućiće kompaniji da naredne godine u Hamburgu pokrene prvu flotu automobila, ali i da utrostruče svoj tim, pre svega angažovanjem novih inženjera.

Iako vozila nisu u potpunosti autonomna, “Vay” pomera granice sa teledrive tehnologijom. Naime, automobili će imati remote vozača, odnosno vozača na udaljenoj lokaciji.

Tako će od 2022. godine stanovnici Hamburga imati mogućnost da naruče vožnju, a teledrajver će isporučiti automobil klijentu u roku od nekoliko minuta. Odatle ostaje na mušteriji da se odveze do svoje odabrane destinacije. Možda i najbolja stvar tek sledi – klijent neće morati da razmišlja o parkingu jer po dolasku na željenu destinaciju teledrajver ponovo preuzima automobil i on ga parkira, ili ga prosleđuje do sledećeg klijenta.

Teledrajveri već imaju napredne alate koje koriste kako bi odvezli automobil na željenu destinaciju i koji im omogućuju prikaz od 360 stepeni i osećaj kao da se u tom trenutku zaista nalaze u automobilu.

Među novim investitorima koji su podržali ovaj startap su kompanije “Kinnevik”, “Coatue” i “Eurazeo”, a postojeći investitori “Atomico”, “La Famiglia” i “Creandum” nastavljaju svoju podršku. “Project A”, “Visionaries Club” i “Signals Venture Capital” su takođe dali svoj doprinos u drugom krugu prikupljanja sredstava, kao i bivši finansijski direktor “Google” Patrik Pičet, kao i članica odbora “Spotify” i predsednica odbora “Zalando” Kristina Stenbek.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje