Stanice za merenje aerozagađenja, kanalizacija i parkovi – Usvojen budžet Beograda za 2022.

tramvajski_most_novi_beograd

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su danas budžet za 2022. godinu u iznosu od 160,3 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijardi evra. Ovo je najveći budžet u istoriji Grada Beograda, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prenosi Beoinfo.

On je rekao da će budžet za 2022. godinu biti za 7% veći nego prethodni, ali bez povećanja poreza na imovinu, koji je jedan od osnovnih prihoda grada.

Šta je predviđeno budžetom u pravcu zaštite životne sredine?

Na sednici je izneto šta je budžetom predviđeno, a izdvajamo segmente iz budžeta koji se odnose na životnu sredinu.

– Imamo više zaposlenih i veće su zarade. Danas u Beogradu radi skoro 200.000 ljudi više nego 2013. godine, a zarade su veće nego pre osam godina. Imamo više investicija i izdajemo svake godine preko milion kvadrata građevinskih dozvola, a to puni naš budžet. Zato imamo novca da kupimo 100 novih autobusa, od kojih nam 25 stiže u februaru, a 25 u martu. Takođe, ove godine smo kupili 10 novih električnih autobusa – rekao je Vesić.

On je naglasio da je stiglo 9.046 predloga građanki i građana za budžet Grada Beograda, te da se javna rasprava organizuje treću godinu zaredom.

– Na predlog građana koji su učestvovali u kreriranju budžeta uradićemo 11 novih parkova, devet igrališta, bazen u Grockoj, pored već predviđenih bazena u Borči, Zemunu, Južnom bulevaru i Lazarevcu. Zatvorićemo deponiju komunalnog otpada u Mladenovcu i uraditi centar za reciklažu  – najavio je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je novim budžetom predviđeno nasipanje Makiškog polja, takođe i izgradnja deonice u Bulevaru patrijarha Pavla, od Košutnjaka do Mosta na Adi koja će, prema Vesićevim rečima, omogućiti nesmetan silazak sa mosta prema Vidikovcu.

– Uradićemo opremanje kompletne lokacije za fabriku vakcina u Zemunu, tako da će Srbija proizvoditi vakcine. Nastavićemo radove na regionalnom vodovodu Makiš – Mladenovac. Sada priključujemo građane Ritopeka, u martu ćemo priključiti Grocku i Vrčin, a zatim ćemo raspisati tender za poseban deo Grocke, kako bismo do 2024. godine imali regionalni vodovod do Mladenovca. Završićemo u Batajnici nadvožnjak nad brzom prugom, čime ćemo sprečiti da se odvoji Šangaj od Batajnice – rekao je Vesić.

Prečistači otpadnih voda i kanalizacija

On je istakao da se na levoj obali Dunava nastavlja s radom na postrojenju za preradu otpadnih voda, kao i na kanalizacionoj crpnoj stanici Krnjača 2.

– Svaki dan očekujemo raspisivanje tendera za 80 kilometara kanalizacije na levoj obali Dunava. Pre dve sedmice je raspisan tender sa Evropskom investicionom bankom o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda. Dobili smo 35 mil EUR kredita, kao i 16 mil EUR garanta Evropske unije za izgradnju kanalizacije. Nastavlja se izgradnja vodovoda u naselju Šangaj, radićemo 100 kilometara kanalizacije i fabriku za preradu otpadnih voda u Obrenovcu. Takođe i 90 kilometara kanalizacije i dve fabrike za preradu otpadnih voda u Lazarevcu i Velikim Crljenima. Radićemo skoro 70 kilomatara kanalizacije u Mladenovcu sa postrojenjem za preradu otpadnih voda, što znači da će skoro 70% Mladenovca biti pokriveno kanalizacijom, dok će opština Sopot dobiti više od 100 kilometara kanalizacije – najavio je zamenik gradonačelnika.

Smog Novi Beograd

10 stanica za merenje zagađenja vazduha

Predloženim budžetom je predviđena kupovina deset stanica za merenje aerozagađenja, najavio je Vesić.

– Ove godine smo kupili pet mernih stanica. Radi se o najmodernijim automatskim stanicama koje će imati softver za predikaciju zagađenja.

Pijace i vrtići

– Krećemo u rekonstrukciju Kalenić pijace i dve pijace u Obrenovcu i Lazarevcu, kao i u obnovu Devete gimnazije na Novom Beogradu. Rekonstruisaćemo Muzej afričke umetnosti, a krećemo i sa obnovom zgrade Muzeja grada Beorada. Počinjemo da radimo linijski park i novih deset vrtića. Poslednje dve godine smo završili, počeli ili smo pred početkom izgradnje 15 vrtića. Trenutno se radi vrtić na Bežanijskoj kosi, a treba da počne izgradnja vrtića u Bloku 62, naselju Braće Jerković, Mirijevu, na Miljakovcu, u Borči, Stepojevcu, Mladenovcu i Sremčici. Takođe, radićemo vrtić u Altini i naselju Stepa Stepanović. Početkom januara raspisaćemo tender za kupovinu novih 80 trolejbusa – izjavio je Vesić.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300