Stanice za merenje aerozagađenja, kanalizacija i parkovi – Usvojen budžet Beograda za 2022.

Stanice za merenje aerozagađenja, kanalizacija i parkovi – Usvojen budžet Beograda za 2022.

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su danas budžet za 2022. godinu u iznosu od 160,3 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijardi evra. Ovo je najveći budžet u istoriji Grada Beograda, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prenosi Beoinfo.

On je rekao da će budžet za 2022. godinu biti za 7% veći nego prethodni, ali bez povećanja poreza na imovinu, koji je jedan od osnovnih prihoda grada.

Šta je predviđeno budžetom u pravcu zaštite životne sredine?

Na sednici je izneto šta je budžetom predviđeno, a izdvajamo segmente iz budžeta koji se odnose na životnu sredinu.

– Imamo više zaposlenih i veće su zarade. Danas u Beogradu radi skoro 200.000 ljudi više nego 2013. godine, a zarade su veće nego pre osam godina. Imamo više investicija i izdajemo svake godine preko milion kvadrata građevinskih dozvola, a to puni naš budžet. Zato imamo novca da kupimo 100 novih autobusa, od kojih nam 25 stiže u februaru, a 25 u martu. Takođe, ove godine smo kupili 10 novih električnih autobusa – rekao je Vesić.

On je naglasio da je stiglo 9.046 predloga građanki i građana za budžet Grada Beograda, te da se javna rasprava organizuje treću godinu zaredom.

– Na predlog građana koji su učestvovali u kreriranju budžeta uradićemo 11 novih parkova, devet igrališta, bazen u Grockoj, pored već predviđenih bazena u Borči, Zemunu, Južnom bulevaru i Lazarevcu. Zatvorićemo deponiju komunalnog otpada u Mladenovcu i uraditi centar za reciklažu  – najavio je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je novim budžetom predviđeno nasipanje Makiškog polja, takođe i izgradnja deonice u Bulevaru patrijarha Pavla, od Košutnjaka do Mosta na Adi koja će, prema Vesićevim rečima, omogućiti nesmetan silazak sa mosta prema Vidikovcu.

– Uradićemo opremanje kompletne lokacije za fabriku vakcina u Zemunu, tako da će Srbija proizvoditi vakcine. Nastavićemo radove na regionalnom vodovodu Makiš – Mladenovac. Sada priključujemo građane Ritopeka, u martu ćemo priključiti Grocku i Vrčin, a zatim ćemo raspisati tender za poseban deo Grocke, kako bismo do 2024. godine imali regionalni vodovod do Mladenovca. Završićemo u Batajnici nadvožnjak nad brzom prugom, čime ćemo sprečiti da se odvoji Šangaj od Batajnice – rekao je Vesić.

Prečistači otpadnih voda i kanalizacija

On je istakao da se na levoj obali Dunava nastavlja s radom na postrojenju za preradu otpadnih voda, kao i na kanalizacionoj crpnoj stanici Krnjača 2.

– Svaki dan očekujemo raspisivanje tendera za 80 kilometara kanalizacije na levoj obali Dunava. Pre dve sedmice je raspisan tender sa Evropskom investicionom bankom o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda. Dobili smo 35 mil EUR kredita, kao i 16 mil EUR garanta Evropske unije za izgradnju kanalizacije. Nastavlja se izgradnja vodovoda u naselju Šangaj, radićemo 100 kilometara kanalizacije i fabriku za preradu otpadnih voda u Obrenovcu. Takođe i 90 kilometara kanalizacije i dve fabrike za preradu otpadnih voda u Lazarevcu i Velikim Crljenima. Radićemo skoro 70 kilomatara kanalizacije u Mladenovcu sa postrojenjem za preradu otpadnih voda, što znači da će skoro 70% Mladenovca biti pokriveno kanalizacijom, dok će opština Sopot dobiti više od 100 kilometara kanalizacije – najavio je zamenik gradonačelnika.

Smog Novi Beograd

10 stanica za merenje zagađenja vazduha

Predloženim budžetom je predviđena kupovina deset stanica za merenje aerozagađenja, najavio je Vesić.

– Ove godine smo kupili pet mernih stanica. Radi se o najmodernijim automatskim stanicama koje će imati softver za predikaciju zagađenja.

Pijace i vrtići

– Krećemo u rekonstrukciju Kalenić pijace i dve pijace u Obrenovcu i Lazarevcu, kao i u obnovu Devete gimnazije na Novom Beogradu. Rekonstruisaćemo Muzej afričke umetnosti, a krećemo i sa obnovom zgrade Muzeja grada Beorada. Počinjemo da radimo linijski park i novih deset vrtića. Poslednje dve godine smo završili, počeli ili smo pred početkom izgradnje 15 vrtića. Trenutno se radi vrtić na Bežanijskoj kosi, a treba da počne izgradnja vrtića u Bloku 62, naselju Braće Jerković, Mirijevu, na Miljakovcu, u Borči, Stepojevcu, Mladenovcu i Sremčici. Takođe, radićemo vrtić u Altini i naselju Stepa Stepanović. Početkom januara raspisaćemo tender za kupovinu novih 80 trolejbusa – izjavio je Vesić.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama