Šta je akrilamid zbog kojeg je uništen kontigent čipsa iz Čačka

cips

Foto: Pexels

Proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preduzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka. Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je za RTS da tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi. Brzo smo reagovali, bili smo u pogonu i konstatovali da je sporna količina uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo zabranili smo za dalju upotrebu i naredili uništavanje, objasnio je Vujović.

Podsetimo, prilikom carinjenja, analizom pošiljke od 33 palete rebrastog čipsa sa ukusom paprike u pakovanjima od 150 grama, utvrđeno je da je nivo akrilamida viši od dozvoljenog.

Inače, poslednjih pet godina postoji veliki pritisak u EU da se smanje koncentracije akrilamida, koji je proizvod termičke obrade hrane i smatra se izuzetno štetnom materijom. Spisak proizvoda u kojima ga ima je dugačak – od krekera, keksa, čipsa i kafe, do brojnih konditorskih proizvoda.

Kako su ranije objasnili stručnjaci za “Politiku“, akrilamid je prvobitno bio poznat po svojoj industrijskoj ulozi u proizvodnji plastike, papira i lepka. Tek 2002. godine istraživači u Švedskoj otkrili su da ga ima i u hrani. Primetili su da se on prirodno formira u skrobu prehrambenih proizvoda tokom svakodnevnog kuvanja na visokim temperaturama. Još 2017. evropski proizvođači počeli su da smanjuju nivo ove materije u proizvodima. Proizvođači proizvoda od krompira, recimo, počeli su da koriste sorte krompira s manjim sadržajem šećera. Preporuka je da se sirovi pomfrit pere i natapa u vodu i do dva sata pre pripreme. Temperatura prženja mora da bude ispod 175 stepeni Celzijusa.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300