Srbiji predat prvi “Štadler” brzi voz

pruga
pruga

Srbiji je danas predat novi Štadlerov brzi voz, prvi od ukupno tri koja su kupljena od švajcarske kompanije “Stadler Bussnang AG”.

Brzi voz može da ide brzinom od 200 kilometara na sat i prvi je dabl-deker, odnosno voz na sprat, koji će saobraćati prugama u Srbiji.

Voz je osposobljen za ETCS (Evropski sistem upravljanja vozovima) – oblik signalizacije koji koriste mnoge evropske zemlje koje mogu upravljati vozovima iz centra.

Primopredaji brzog voza u železničkoj stanici „Novi Beograd” prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić,  ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici kompanije “Stadler Bussnang AG” i ambasade Švajcarske u Beogradu. Prisustvovali su i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Inače, brzi voz je stigao u sredu 27. oktobra u Suboticu, a preostala dva voza trebalo bi da budu isporučeni do kraja godine.

Nakon predstavljanja karakteristika brzog voza, organizovana je probna vožnja do Železničke stanice “Beograd Centar”.

Stadtler voz

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Ugovor sa kompanijom “Stadler” o nabavci brzih vozova potpisan je u aprilu ove godine.

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad koja će, kako je najavljeno, građevinski biti završena do kraja godine.

Nakon toga sledi testiranje brze pruge i vozova, a građani će do marta moći da putuju novim i modernim vozovima. Putovanje između Beograda i Novog Sada trajaće samo pola sata.

U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Takođe, postoji WiFi internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar.

Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300