Srbija dobija sistem za rano upozoravanje na nuklearni akcident

opasan otpad radioaktivan otpad
opasan_otpad_3

Srbija će u cilju unapređenja sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident nabaviti 33 merne stanice koje će biti raspoređene na teritroriji cele Srbije, u skladu sa postojećim rizicima, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost.

Ta nabavka je u okviru međunarodnog projekta Evropske komisije za unapređenje sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, u kojem Direktorat učestvuje od 2021. godine.

Imajući u vidu da zemlje u susedstvu poseduju aktivne nuklearne elektrane, kao i da je planirana i izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj, instalacijom novog sistema biće unapređen i sistem obaveštavanja o nuklearnom ili radiološkom akcidentu. Ovo će poboljšati mehanizam za pravovremeno donošenje odgovarajućih mera za zaštitu stanovništva i životne sredine od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja, navodi se u saopštenju.

Postojeći sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident u nadležnosti Direktorata uspostavljen je 2007. godine i čini ga mreža od devet mernih stanica.

U skladu sa Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, između ostalog, prati nivo radioaktivnosti, njegove promene, procenjuje njegov uticaj na stanovništvo i životnu sredinu i daje uputstva o primeni odgovarajućih mera.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300