Sa srcem u papiru u novi početak – Ekološke olovke “NewPen” stižu iz Smederevske Palanke

NewPen
newpen__1_22

Foto: newpen.rs

Komentar prijatelja da im je ideja dovoljno luda da bi bila uspešna, bio je vetar u leđa porodici Marković da se pre nekoliko godina upusti u biznis koji je i do danas jedinstven u našoj zemlji.

Na samo 80 kilometara od Beograda, u Smederevskoj Palanci, u opštini u kojoj poljoprivredno zemljište čini oko četiri petine ukupne površine, nalazi se jedina firma u Srbiji koja se bavi proizvodnjom olovaka i bojica. Takođe je jedina i u Evropi koja ta pomagala za pisanje i crtanje pravi od starih novina i recikliranog papira – “NewPen” (Njupen).

Nekada se na prostoru bivše Jugoslavije proizvodnjom olovaka i bojica bavila Tvornica olovaka Zagreb (TOZ), ali je ona otišla u stečaj 2015. godine.

Dragan Marković i njegova supruga Slavica Cokić Marković na ideju da započnu ovaj biznis, gde nemaju baš nikakvu konkurenciju, došli su sasvim slučajno.

– Želeli smo da izađemo iz uslužne delatnosti kojom smo se bavili prethodnih sedam godina i da pređemo na proizvodnju nečega što u Srbiji niko ne radi, a da pri tom to bude ekološki proizvod. Nismo imali pojma šta bi to moglo da bude, ali smo bili sigurni da to mora da bude nešto korisno i da nas ekonomski ispunjava – kaže Marković za portal SRDA.

NewPen

Foto: newpen.rs

Skoro godinu dana je trajalo traganje supružnika za novim poslom, a ideja im je sinula slučajno nakon gledanja filma “Čudan život Timotija Grina” i saznanja da se u Srbiji niko ne bavi proizvodnjom olovaka i bojica po ekološki prihvatljivim standardima.

Ideju za koju im je prijateljica kazala da je “dovoljno luda da bi bila uspešna” počeli su da sprovode u delo septembra 2017, a na jesen naredne godine su registrovali firmu, dok su mašine i grafite uvezli 2019.

Orginalna ideja ključ uspeha!

Marković naglašava da je za uspešan posao najvažnije imati orginalnu ideju.

– Treba biti i istrajan, a ako volite ono što radite onda nije teško izdržati. Na žalost biznis u Srbiji se trenutno svodi na kopi pejst i svi bi do uspeha da dođu preko noći, a to nije moguće – kaže on.

Dragan dodaje i da njihova ideja nije prošla nezapaženo, navodeći da je bila jedna od tri preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja koje je odabrala Trag fondacija i na “Forumu za zelene ideje 2021” nagradila sa po 5.000 USD.

Upadali su u brojne prepreke od tada, među kojima se ističe posebno pandemija prouzrokovana korona virusom, ali ipak nisu odustajali i danas su proizvodi firme “NewPen” građanima dostupni u više od 40 gradova Srbije, a ima ih i na tržištu Nemačke zahvaljujući saradnji sa “Pelikanom”.

– Ništa nije bilo lako. O samoj tehnologiji izrade ovih olovaka i bojica nismo imali nikakvo znanje. Polako smo se informisali i učili o svemu… Kakva se oprema i mašine koriste, koji papir je potreban, koji su postupci izrade i slično – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, potraga za mašinama i pronalaženje dobrog dobavljača grafita, kao i upoznavanje tržišta u Srbiji i Evropi trajalo je skoro godinu dana, a onda kada su mašine za rolanje i sečenje januara 2019. godine stigle u Smederevsku Palanku pojavio se novi problem: kako da se pokrenu, ali je i to vrlo brzo prevaziđeno zahvaljujući ozbiljnim inženjerima, kojima je trebalo malo vremena da shvate kako mašine rade.

– Prvi uzorci koje smo dobili iz Kine malo su nas obeshrabrili, zato što su olovke bile upakovane u celofan, što bi automatski značilo da proizvod ipak nije 100% ekološki, međutim, kroz svakodnevne razgovore uspeli smo da dođemo do rešenja koje bi zadovoljilo naše kriterijume.

NewPen

Foto: newpen.rs

Kako nastaju unikatne olovke i bojice?

Ono što je veoma važno kod nastanka unikatnih olovaka i bojica od recikliranog papira je to da se u postupku proizvodnje ne troši mnogo energije, pa su u tom pogledu ovi proizvodi ekološki prihvatljivi.

Osnovni materjal koji Dragan i Slavica koriste u proizvodnji olovaka i bojica su stare novine, ali kako naglašavaju – ne sve.

– Osim kvaliteta papira gledamo i kvalitet onoga što je napisano u novinama, jer će se to videti na olovkama. Uglavnom biramo ili neutralne stranice ili one sa malo boje – navodi Dragan i dodaje da su u procesu isprobavanja još nekih vrsta papira, a planiraju da koriste i papir na kojem će sami uraditi dizajn i to edukativnog karaktera.

Kaže da im u pomoć oko nabavke papira koji im je neophodan da bi nastala jedna olovka ili bojica, priskaču i prijatelje koji imaju kafiće i čuvaju im štampu, ali i prijatelji koji za svoje potrebe kupuju dnevne novine i časopise.

Planiraju i da ožive sakupljanje stare hartije, ali zbog situacije sa kovidom, ova ideja je za sada na čekanju.

NewPen

Foto: newpen.rs

Pojašnjavajući postupak izrade olovaka i bojica, Marković kaže da je mašina koju koriste “klasična mehanika”.

– Srce olovke, tj. grafit koji je uvezen iz Kine ručno se lepi za novine i to lepkom koji je napravljen od brašna a ne od nekih štetnih sastojaka i njega proizvodi jedna mala domaća porodična firma. Mašina onda roluje olovku. Ta mašina je poluautomatska.

Dodaje da se za sušenje ne koriste namenske peći, već se olovke i bojice suše prirodno, jer taj proces iako duže traje je ekološki prihvatljiv.

To što svaki grafit mora ručno da se nalepi na papir, kako kaže naš sagovornik, oduzima najviše vremena, ali kako naglašava to pruža mogućnost da svaka olovka bude proverena pre izlaska na tržište.

– Uspeli smo da organizujemo proizvodnju tako da možemo da proizvedemo od šest do osam hiljada komada olovaka i bojica dnevno. Može se slobodno reći da je svaka olovka i bojica koja izađe od nas unikatna, a ako tome dodate činjenicu da jedna tona recikliranog papira spasi 24 stabla od seče, onda onda one imaju još veću vrednost – kaže Dragan Marković.

newpen

Foto: newpen.rs

Kada je reč o kvalitetu, kako naglašava, proizvodi “NewPen” ne mogu da se takmiče sa renomiranim proizvođačima, ali je kvalitet ipak na visokom nivou u odnosu na druge proizvode u istom cenovnom rangu.

U tom kontekstu, dodao je da se cene njihovih olovaka kreću od 15 do 30 dinara po komadu, dok se pakovanje od šest olovaka košta 100 dinara, a da pakovanje bojica od 12 standardnih boja košta 230 dinara.

– Nama je veoma bitno da naši proizvodi budu svima cenovno dostupni. Ljudi u Srbiji su ekološki svesni, ali nisu dovoljno ekonomski jaki da kupe skupe ekološke proizvode.

Ispunjeni standardi kvaliteta i bezbednosti

– Prvo smo napravili olovke koje su bile predebele, potom one koje su bile previše tanke i na kraju smo došli do idealne debljine, koja je između 6,9 i 7,1 milimetara. Ovakve olovke su dovoljno čvrste i lako se režu. Testirali smo ih u Anahem laboratoriji i u Zavodu za javno zdravlje i dobile su sertifikat da su sa zdravstvenog stanovišta bezbedne za upotrebu. Posebno je bilo važno za bojice da zadovolje EN71-3 evropski standard usaglašenosti proizvoda, što su i ispunile – ponosno ističe Dragan Marković.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300