Reciklirani beton prvi put upotrebljen u izgradnji gradskog objekta u Beču

reciklirani beton zgrada Beč
reciklirani beton zgrada Beč

Foto: Kancelarija grada Beča u Beogradu

Reciklažna betonska masa prvi put će u Beču biti primenjena u izgradnji jednog javnog objekta.

Nova zgrada za zaposlene bečke gradske čistoće biće održiva i osim recikliranog betona imaće zelenu fasadu, fotonaponske panele, ekološko snabdevanje toplom vodom i stanicu za električno punjenje, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Prilikom rušenja zgrada, svake godine se generiše velika količina građevinskog otpada i betonskih ostataka, koji se delimično recikliraju, ali se velikim delom odlažu i time gube. Kroz odgovarajuću preradu ovih otpadaka, nastaje tzv. reciklirani stenski materijal za proizvodnju reciklažnog betona, koji se potom može ponovo koristiti u novim zgradama.

Mnogi domaći investitori u građevinskom sektoru u Beču još uvek su rezervisani prema reciklažnom betonu, tako da je potražnja niska.

– U skladu sa strategijom cirkularne ekonomije u planu prilagođavanja klimatskim promenama grada Beča, prvi put se u izgradnji javnog objekta koristi reciklirani beton. Želimo da pokažemo šta je izvodljivo – rekao je član gradskog veća zadužen za klimu, Jirgen Černohorski.

Upotrebom ovog građevinskog materijala štede se primarne sirovine. Transportne rute postaju kraće, deponovani materijal i emisije štetnih gasova smanjene. Upotrebom reciklažnog betona u jednoj javnoj zgradi želi se pokazati da je on ravnopravna zamena za konvencionalni beton.

– Dugoročno, želimo da podržimo upotrebu ovog resurno štedljivog građevinskog materijala u budućim tenderima grada. Povećana potražnja za reciklažnim betonom dalje će dovesti do povećanja ponude na tržištu. Optimalno bi bilo da se u budućnosti građevinski otpad i betonski ostaci direktno prerađuju u Beču ili okolini i ponovo koriste u izgradnji građevinskih objekata u Beču – istakao je Černohorski.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300