Reciklažom od opuška do asfalta

Seoski put
seoski_put_17072021

U Bratislavi planiraju da reciklažom opušaka učestvuju u pravljenju asfalta za puteve.

Slovačka je pionir novog načina za recikliranje opušaka.

Javno preduzeće za upravljanje otpadom iz Bratislave “Odvoz a Likvidacia Odpadu (OLO)” saopštilo je da će od 2024. postavljati specijalno dizajnirane kontejnere za opuške na javnim događajima.

U saradnji sa Gradskim većem Bratislave i kompanijama SPAK-EKO i EcoButt, OLO će pomoći da se otpadni materijal pretvori u asfalt za puteve.

– Ako posetioci festivala, trke, pijace ili nekog drugog urbanog događaja bace opuške u poseban kontejner, oni će doprineti ne samo čistijoj životnoj sredini, već i materijalnom oporavljanju ove vrste otpada – Martina Čehova, menadžerka cirkulara ekonomije u OLO, navodi se u saopštenju za javnost.

U zajedničkom projektu biće korišćeni filteri za cigarete napravljeni u specijalna vlakna koja potom mogu da postanu dodatak za pripremu asfalta za upotrebu na putevima.

Tokom gradskih božićnih pijaca, isprobani su specijalni kontejneri, dizajnirani da sakupe standardne filtere za klasične cigarete kao i one elektronske

Vlasti se nadaju da će ovo doprineti čistijim ulicama i praktičnoj ponovnoj upotrebi otpada.

Iako se Bratislava nada da će povećati reciklažu cigareta 2024. sa ovom novom šemom, to neće biti prvi put da se filteri koriste za pravljenje puteva.

U Slovačkoj već postoji put koji je napravio EcoButt koristeći bačene cigarete. On se nalazi se u u centralnom regionu zemlje i navodno je prvi te vrste u svetu.

Iskorišćene cigarete koje se bacaju na zemlju su problematične za životnu sredinu jer ispuštaju toksične materije koje mogu da zagade pre svega vodu i zemljište. Procenjuje se da samo trećina opušaka od 18 milijardi cigareta popušenih širom sveta svakog dana završi u kanti za smeće ili reciklaži.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300