Odvojio se veliki ledeni breg veličine Londona

antarktik
antarktik

Foto: Pixabay/358611

Veliki ledeni breg veličine gotovo Londona odvojio se od Antarktika, navodi se na sajtu British Antarctic Survei (BAS).

Ogroman ledeni breg se odlomio na Antarktiku. Ima otprilike 1.550 kvadratnih kilometara, što je veličina Londona i njegovih predgrađa.

Veliki blok leda odlomio se prošle nedelje tokom prolećne plime sa takozvanog ledenog pojasa Brant na Antarktiku, saopštila je organizacija za polarna istraživanja British Antarctic Survei (BAS). To je drugo veliko pucanje ledenog brega u ovom delu kontinenta u poslednje dve godine.

Britanska istraživačka stanica Halej VI nalazi se na glečeru, sa koje glaciolozi već godinama posmatraju razmere ogromnih pukotina u ledu.

Prema njihovim rečima, glečer ima složenu strukturu, a posledice odlamanja mogu biti nepredvidive.

Sve promene na glečeru redovno se prate putem specijalnog automatizovanog sistema. Glaciolog iz BAS-a Dominik Hodžson izjavio je da događaj nije povezan sa klimatskim promenama.

Formiranje santi leda je prirodan proces, koji se, međutim, može znatno ubrzati globalnim zagrevanjem. Od 19. veka, površinska temperatura Zemlje se zagrejala u proseku za jedan stepen – dovoljno da izazove suše, toplotne talase i tropske oluje.

Ledeni pokrivači na Grenlandu i zapadnom Antarktiku sadrže dovoljno smrznute vode da podignu nivo okeana za desetak metara, ako se budu otopili. Mnogi priobalni gradovi i čitava ostrva bi zbog toga postali nenaseljeni.

Izvor: Danas

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300