Od 2024. godine subvencije za zamenu starih dizel vozila za Euro 6 motor

automobil
Od 2024. godine subvencije za zamenu starih dizel vozila za Euro 6 motor

Svako ko ima staro dizel vozilo uskoro će od države moći da dobije subvenciju od oko 2.000 EUR za kupovinu automobila. Vlada Srbije je donela Program zaštite vazduha i u okviru toga su predviđene mere da se deregistruje određeni broj automobila, a to su automobili euro 1, 2 i 3. Svi oni koji poseduju te automobile i budu ih reciklirali ostvariće uslov za dobijanje subvencije za kupovinu automobila koji su Euro 6 norme i izduvnih gasova, rekao je za RTS direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Kako se navodi u “Programu zaštite vazduha”, podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 EUR za kupovinu putničkog automobila, 2.500 EUR za kupovinu lakih teretnih vozila i 2.900 EUR za kupovinu autobusa.

To su iznosi koji su predviđeni programom a građanima je najinteresantniji iznosi predviđen za kupovinu putničkih automobila. Agencija se trenutno bavi time kako sve to povezati, kako elektronski ubrzati proceduru za građane kada dođe do realizacije ovih mera.

– Cilj je da se smanji zagađenje sklanjanjem sa ulica upravo onih automobila koji najviše zagađuju, zbog toga je ideja da se ti automobili recikliraju, a subvencija iskoristi za kupovinu drugog polovnog automobila. Znači, mera nije za kupovinu samo novih automobila, glavni uslov je da se kupi automobil Euro 6 normi – objasnio je Stamatović.

Agencija za bezbednost saobraćaja će sprovoditi ovu proceduru, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će obezbediti sredstva.

– Sve se radi u saradnji sa Ministarstvom za saobraćaj i Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Realizacija ovog programa se očekuje početkom 2024. godine i predviđeno je da se realizuje u više godina – rekao je Stamatović.

Prosečna starost automobila oko 17,4 godine

Od polovnjaka u Srbiju se najviše uvoze dizelaši. Tako je i 2020. i 2021. godine uvezeno po više od 100.000 dizel vozila, a u prošloj godini više od 80.000.

– Samo tokom prošle godine je uvezeno 165.000 automobila u Srbiju, a prosečna starost automobila koji se voze je oko 17,4 godine, i to je ono što treba da rešavamo. Želimo da na ulicama budu mlađi i tehnički ispravni automobili. Na prvom mestu je bezbednost svih učesnika u saobraćaju – istakao je Stamatović.

U prvom ciklusu trebalo bi da se zanovi oko 140.000 automobila, a toliko automobila bi trebalo da bude i reciklirano.

Srbija je jedina država u regionu u kojoj je i dalje dozvoljen uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 3 normu, dok je u ostalim zemljama ekološka norma Euro 5 motor.

– Programom je predviđeno da se od 2024. godine standard podigne prvo na Euro 5 normu, a potom i na Euro 6 – rekao je za RTS direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama