Nemački električni automobili proizvodiće se u Severnoj Makedoniji

ego
ego

Foto: e.GO Mobile/Facebook

Vlada Severne Makedonije i nemački “Next e.GO Mobile” danas su Tetovu potpisali ugovor o državnoj pomoći investiciji tog nemačkog proizvođača električnih automobila.

Kako je saopšteno na potpisivanju tog ugovora, radi se investiciji koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih „e.go“ automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni (TIRZ) „Tetovo”, prenosi agencija Beta.

Ugovor, podršku investiji za proizvpodnju eletričnih automobila sa nemačkom firmom, je u ime Vlade Severne Makedonije potpisala Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone, ali nisu objavljeni detalji tog dokumenta.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da se „danas postavljaju temelji investicije, koja je samo u prvoj fazi „teška 130 miliona evra” i koja će otvoriti najmanje 890 novih dobro plaćenih radnih mesta”.

Električni automobil „e.go” koji će se proizvoditi u TIRZ u Tetovu je, kako je istakao, „koristan za urbane sredine i istovremeno održiv, inovativan, ekonomičan i bez štetnih emisija gasova”.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je ocenio da „ovim višemilionskim ulaganjem kompanije ‘e.go’ u TIRZ Tetovo, gde će se prvi put proizvoditi električna vozila u Severnoj Makedoniji, počinje nova era u oblasti stranih investicija, ali i za građane u korišćenju električnih automobila”.

Vlada Severne Makedonije je pre dva dana donela odluku da podrži, kako je tada saopšteno, multimilionski investiciju “Next e.GO Mobile SE” iz Ahena u Nemačkoj, koja će otvoriti 3.000 do 4.000 novih radnih mesta u TIRZ „Tetovo”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje