“Ne damo Jadar”: Znali smo da “Rio Tinto” nema nameru da ode uprkos odluci Vlade

Zapadna Srbija selo priroda
selo_priroda_6

U poslednjih mesec i po meštani Gornjih Nedeljica više puta su sprečavali “Rio Tinto” da počne da ruši kuće koje je ta rudarska kompanija otkupila za potrebe otvaranja rudnika litijuma. Istovremeno, Ministarstvo rudarstva i energetike već 12 puta je produžilo rok Rio Tintu za dobijanje dozvole za eksploataciju litijuma, iako je Vlada, početkom prošle godine, zaustavila projekat Jadar.

Osim toga, “Rio Tinto” je dobio određena sredstva i od Evropske unije preko projekta “Vektor”, u okviru kojeg se sprovode rudarska istraživanja na tri lokacije u Evropi – među kojima su i Gornje Nedeljice.

U Gornjim Nedeljicama trenutno je mirno, ali meštani svakodnevno dežuraju, rešeni da ne dozvole Rio Tintu da počne da ruši kuće koje je kupio.

Iz kompanije “Rio Tinto” kažu da su do sada otkupili 50 domaćinstava, od kojih su sada ostale ove ruševine. Meštani kažu da su saglasni da se kuće poruše, ali da prvo mora da bude rešeno pitanje odlaganja otpada i sanacije istražnih bušotina.

Zlatko Kokanović iz Udruženja “Ne damo Jadar” ističe da su još prošle godine, na sastanku u Vladi, izneli niz zahteva, ali da gotovo ništa nije ispunjeno.

– Tada smo podneli sedam-osam zahteva, jedan od njih jeste rušenje kuća, ali pored toga, podneli smo zahtev za vraćanje zemljišta iz građevinskog u poljoprivrednog koji su oni sami učinili i to je jedini zahtev koji je Vlada ispunila. Tražili smo da se ukine zahtev za eksploataciono polje, koji ni dan danas nije ukinut. Tražili smo ukidanje svih punomoćja što su dali kompaniji i jedno od tih punomoćja je od Srbija puteva koji je gospodin (v.d. direktora Srbija puteva Zoran) Drobnjak dao za prikupljanje dokumentacije za brzu saobraćajnicu i tu u punomoćju im se daje dozvola da mogu da otkupljuju parcele na trasi glavnog puta – kaže Kokanović.

Nije ispunjen ni zahtev da se uklone istražne bušotine koje su i u njivama.

– Vidite i sami da ovde oko njih ništa ne raste, to se dešava svake godine, ovi ljudi zaseju usev, i to nikne i onda počne da se suši. Ima bušotina koje cure i dan danas i imaju dokumenti i dokazi da je kompanija tim vlasnicima plaćala odštetu za izlivanje voda iz cevi jer ima prisustva arsena i tu ništa ne raste. I sami su priznali da su napravili ekološku katastrofu. A ovo naše podneblje je u prolećnom periodu problematično zato što dolazi do perioda izlivanja, Drina, Sava, Dunav, sve završava u tim vodotokovima. I kada oni u toku istražnih radova ne mogu da saniraju štetu, šta bi se desilo kad bi pokušali da rudare – dodaje Kokanović.

Da “Rio Tinto” nema nameru da ode, pokazuju i ulaganja u poljoprivredna gazdinstva, seoski turizam, stare zanate… za koje kompanija godišnje izdvaja stotine hiljada evra.

Osim toga, ćerka firma “Rio Tinta” – “Rio Sava Exploration” iznova pokušava da dobije dozvolu za eksploataciju litijuma.

Dokument koji kompaniji nedostaje jeste Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koje je poništeno u januaru prošle godine, kada je Vlada obustavila projekat Jadar.

Na tu odluku “Rio Tinto” je podneo tužbu Upravnom sudu, a postupak je i dalje u toku. Ipak, Ministarstvo rudarstva i energetike konstantno produžava rok kompaniji za dostavljanje potrebne dokumentacije. Na pitanje Insajdera zbog čega Ministarstvo nije prekinulo postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje, nismo dobili odgovor.

Hristina Vojvodić iz Regulatornog instituta za obnovljive izvore i životnu energiju ističe da je Ministarstvo već 12 puta produžilo rok Rio Tintu za predaju dokumentacije.

– Ono što je ovde problem jeste da Ministarstvo bez ikakvog obrazloženja produžava te rokove po dva tri meseca. Recimo kompanija je u julu podnela zahtev da se produži rok do kraja avgusta. U svakom slučaju to zaista neopravdano i flagrantno zloupotrebljava zakonske odredbe i to na način što će podneti jedan zahtev, dostaviće dva, tri, četiri dokumenta, i nakon toga će tražiti rokove od dve tri godine da dopuni dokumentaciju. Tako ne funkcionišu postupci i ja sam sasvim sigurna da se radi o nekoj drugoj kompaniji, da se postupak ne bi sprovodio na taj način – objašnjava Hristina Vojvodić sa Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Protivnike projekta “Jadar” brine i činjenica da će slovenačka firma “Inobat”, za reciklažu i proizvodnju baterija, u koju je investirao i “Rio Tinto”, otvoriti postrojenje u Ćupriji. Na pitanja Insajdera o saradnji te dve kompanije, kao i pokušajima da dobije dozvolu za eksploataciju, kompanija “Rio Tinto” odgovorila je da posluje u skladu sa zakonima Srbije, ali da u ovom trenutku ne daju dalje informacije o svojim aktivnostima.

Izvor: insajder.net

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300