Na redu izmuljivanje Plovnog Begeja – najveći problem teški metali u mulju

reka Begej
reka_begej_2

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine najavio je da će 15. marta, u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu, biti održana javna rasprava i prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta “Izmuljivanje, deponovanje i remedijacija sedimenta Plovnog Begeja od državne granice do hidročvora Klek”.

Nosilac ovog projekta je Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”. Reč je o nastavku revitalizacije Begeja, s ciljem da se u budućnosti, kako je bilo u prošlosti, koristi za upravljanje vodama, plovidbu, turizam i rekreaciju.

Kako se navodi u studiji, buduće funkcije Plovnog Begeja zavisiće od njegovih dimenzija, kvaliteta vode i nanosa. Kada bude poboljšan kvalitet vode u dovoljnoj meri da se obezbedi zdrava životna sredina, Plovni Begej će moći da se koristi za različite funkcije.

Njegova dužina je, inače, 32,26 kilometara i proteže se od granice između Rumunije i Srbije do prevodnice sa ustavom kod Kleka.

Sada se Plovni Begej (to je zvanični naziv ovog dela reke) u Žitištu i Zrenjaninu koristi isključivo za ispuštanje otpadnih neprerađenih i neprečišćenih voda.

U Temišvaru je potpuno druga situacija. U ovom rumunskom gradu Begej građanima obezbeđuje vodu za piće, vodu za hlađenje i obradu u industriji, koristi se za proizvodnju električne energije.

Jedan od problema kod izmuljavanja, koje sledi, jeste deponija za odlaganje sedimenta (taloga, mulja). Mulj je u izuzetno lošem stanju, stoji u studiji, a najveći problem je prisustvo teških metala.

Kao najbolja lokacija navodi se pašnjak u državnom vlasništvu u delu atara Gradnulica.

Studija je tek prvi korak u revitalizaciji Plovnog Begeja u kom bi se posle više od pola veka mogla uspostaviti plovidba i koji bi mogao ponovo da postane dobro mesto za rekreaciju i turizam.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300