Mihajlović: Cilj je da se do 2050. godine dostigne karbonska neutralnost

Ministarstvo rudarstva i energetike
Mihajlović: Cilj je da se do 2050. godine dostigne karbonska neutralnost

Foto: mre.gov.rs

Politika Vlade je članstvo Srbije u EU, evropski put je jedini kojim želimo da idemo i u skladu sa tim opredeljenjem doneli smo i novi set zakona, kojim je stvorena mogućnost za gradnju novih kapaciteta i nova ulaganja, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ističući cilj da se do 2050. godine dostigne karbonska neutralnost.

Ona je u razgovoru sa zamenicom direktora Direktorata EK za energetiku Mehtildom Versderfer u Beču, pre početka Osmog klimatsko-energetskog komiteta Energetske zajednice, razgovarala o procesu evrointegracija Srbije, energetskoj tranziciji, reformi javnih preduzeća u energetskom sektoru, investicijama u oblasti obnovljivih izvora energije, gasnoj diverzifikaciji i regionalnom povezivanju, saopštilo je Ministarstvo.

– Zelena agenda i energetska tranzicija su važan deo evropskog puta Srbije i u procesu priključenja napravili smo važne korake, a usklađivanje normativnog okvira je samo početak. Otvaranjem klastera 4 u pregovorima sa EU, omogućićemo lakše i brže sprovođenje reformi u poglavljima koja su obuhvaćena ovim klasterom – energetika, životna sredina i klimatske promene, transport i transevropske mreže – naglasila je Mihajlović.

Ona je navela da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira napravila osnovu za usklađivanje sa EU regulativama.

– Posvećeni smo i nastavku i reformama u energetici, uključujući i dalje otvaranje tržišta, pre svega u gasnom sektoru. Za nas su posebno važni gasne interkonekcije i povezivanje sa državama u regionu. Interkonekcija sa Bugarskom je prioritet za nas, ali i za region i za EU, jer će omogućiti i Srbiji i drugim državama da smanje zavisnost od jednog dobavljača – rekla je Mihajlović.

On je navela da je u planu i izgradnja novih interkonekcija sa Rumunijom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom, uključujući i skladišne kapacitete.

Na sastanku je bilo reči i o predloženim ciljevima EK za Srbiju u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i unapređenjem energetske efikasnosti, dinamici realizacije ciljeva i podršci EU u tom procesu, navodi u saopštenju Ministarstvo.

– Naš cilj je da do 2050. godine dostignemo karbonsku neutralnost. Put i dinamiku ostvarenja tog cilja utvrdićemo kroz strateške dokumente, koji su u procesu izrade – ocenila je Mihajlović i ukazala da u razgovorima o predloženim ciljevima posebno treba imati u vidu nivo razvijenosti u odnosu na EU prosek, dostupnost fondova, procenat uglja u proizvodnji energije, kao i krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

Svi ti koraci treba da budu sprovedeni na održiv način, kako bi se obezbedili razvoj, privredni rast i dovoljno zelene energije, rekla je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama