Mihajlović: Cilj je da se do 2050. godine dostigne karbonska neutralnost

Ministarstvo rudarstva i energetike
img_178888

Foto: mre.gov.rs

Politika Vlade je članstvo Srbije u EU, evropski put je jedini kojim želimo da idemo i u skladu sa tim opredeljenjem doneli smo i novi set zakona, kojim je stvorena mogućnost za gradnju novih kapaciteta i nova ulaganja, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ističući cilj da se do 2050. godine dostigne karbonska neutralnost.

Ona je u razgovoru sa zamenicom direktora Direktorata EK za energetiku Mehtildom Versderfer u Beču, pre početka Osmog klimatsko-energetskog komiteta Energetske zajednice, razgovarala o procesu evrointegracija Srbije, energetskoj tranziciji, reformi javnih preduzeća u energetskom sektoru, investicijama u oblasti obnovljivih izvora energije, gasnoj diverzifikaciji i regionalnom povezivanju, saopštilo je Ministarstvo.

– Zelena agenda i energetska tranzicija su važan deo evropskog puta Srbije i u procesu priključenja napravili smo važne korake, a usklađivanje normativnog okvira je samo početak. Otvaranjem klastera 4 u pregovorima sa EU, omogućićemo lakše i brže sprovođenje reformi u poglavljima koja su obuhvaćena ovim klasterom – energetika, životna sredina i klimatske promene, transport i transevropske mreže – naglasila je Mihajlović.

Ona je navela da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira napravila osnovu za usklađivanje sa EU regulativama.

– Posvećeni smo i nastavku i reformama u energetici, uključujući i dalje otvaranje tržišta, pre svega u gasnom sektoru. Za nas su posebno važni gasne interkonekcije i povezivanje sa državama u regionu. Interkonekcija sa Bugarskom je prioritet za nas, ali i za region i za EU, jer će omogućiti i Srbiji i drugim državama da smanje zavisnost od jednog dobavljača – rekla je Mihajlović.

On je navela da je u planu i izgradnja novih interkonekcija sa Rumunijom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom, uključujući i skladišne kapacitete.

Na sastanku je bilo reči i o predloženim ciljevima EK za Srbiju u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i unapređenjem energetske efikasnosti, dinamici realizacije ciljeva i podršci EU u tom procesu, navodi u saopštenju Ministarstvo.

– Naš cilj je da do 2050. godine dostignemo karbonsku neutralnost. Put i dinamiku ostvarenja tog cilja utvrdićemo kroz strateške dokumente, koji su u procesu izrade – ocenila je Mihajlović i ukazala da u razgovorima o predloženim ciljevima posebno treba imati u vidu nivo razvijenosti u odnosu na EU prosek, dostupnost fondova, procenat uglja u proizvodnji energije, kao i krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

Svi ti koraci treba da budu sprovedeni na održiv način, kako bi se obezbedili razvoj, privredni rast i dovoljno zelene energije, rekla je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300