MAT: Od januara pada proizvodnja u prehrambenoj industriji Srbije

Domace pogace
pogace

Proizvodnja prehrambene industrije Srbije od januara ove godine mesečno opada u proseku 0,6% da bi u septembru pala za 2,7% ispod proseka prethodne godine, naveli su stručnjaci u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Posebno zabrinjava, kako se navodi, činjenica da je redukcija u prehrambenoj proizvodnji u svim granama – mlečnoj, mesnoj i pekarskoj industriji, dok je proizvodnja osnovnih metala u septembru ove godine 13% veća od prosečne u 2020. godini, prenosi Beta.

Porast proizvodnje prerađivačke industrije u 2021. godini iznosiće četiri do pet odsto zavisno od toga da li je zastoj u septembru privremenog ili trajnog karaktera.

Izvoz je u septembru 2021. godine vredeo 1,96 milijardi evra i bio je za 24% veći u odnosu na isti mesec prethodne godine, a uvoz u vrednosti 2,47 milijardi evra međugodišnje je povećan za 21%.

Deficit tekućeg računa u periodu od januara do avgusta ove godine iznosio je nešto više od milijardu evra i bio je za 454 miliona evra ili za 29% manji u odnosu na isti period prethodne godine, naveli su autori MAT-a.

Inflacija

Inflacija je u septembru međugodišnje porasla na 5,7% jer su poskupeli svi osnovni proizvodi potrošačke korpe.

Srbija je imala nižu međugodišnju inflaciju od pet zemalja Evropske unije u avgustu ove godine, a samo od dve zemlje Evropske unije u septembru.

Međugodišnja inflacija je u avgustu u Srbiji bila 4,2%, a 3,2% u EU, a u septembru 5,6% u Srbiji, a 3,6% u EU.

U avgustu veću međugodišnju inflaciju od Srbije imale su Belgija (4,7%), Mađarska (4,9%), Estonija (5%), Litvanija (5%) i Poljska (5%).

U septembru su samo Estonija i Litvanija imale veću međugodišnju inflaciju od Srbije i iznosila je u obe zemlje po 6,4 %.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje