Kroz prve aukcije za vetroelektrane država će prihodovati između 240 i 600 miliona EUR u narednih 15 godina

vetropark
vetropark

Država Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona EUR samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi oko 68 EUR po megavat-času, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 EUR po megavat-času. S obzirom na to da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, država Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona EUR u narednih 15 godina. Prema trenutnim projekcijama, 2026. godine to će iznositi oko 60 miliona EUR.

Pobednici na aukciji obavezuju se da ulože više od milijardu EUR u različite delove Srbije u naredne 2-3 godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike su najveće aukcije sprovedene u ovom regionu ikada. Rađene su po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina. Zemlje u regionu takođe pokušavaju da sprovedu u delo ono što je Srbija učinila, poput Hrvatske, ali im realizacija do sada nije uspela, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pobednici na aukcijama su kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih neke kotirane na svetskim berzama, ali i Srbije. Proces je bio efikasan uz tehničku podršku EBRD-a, transparentan i digitalizovan tako da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolje ponude, odnosno najpovoljnije ponuđače.

Priznati svetski i evropski stručni časopisi su pohvalili Republiku Srbiju za uspešno sprovedene prve aukcije, kojima će zeleni kapaciteti naše zemlje biti praktično duplirani.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje