Kroz prve aukcije za vetroelektrane država će prihodovati između 240 i 600 miliona EUR u narednih 15 godina

vetropark
vetropark

Država Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona EUR samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi oko 68 EUR po megavat-času, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 EUR po megavat-času. S obzirom na to da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, država Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona EUR u narednih 15 godina. Prema trenutnim projekcijama, 2026. godine to će iznositi oko 60 miliona EUR.

Pobednici na aukciji obavezuju se da ulože više od milijardu EUR u različite delove Srbije u naredne 2-3 godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike su najveće aukcije sprovedene u ovom regionu ikada. Rađene su po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina. Zemlje u regionu takođe pokušavaju da sprovedu u delo ono što je Srbija učinila, poput Hrvatske, ali im realizacija do sada nije uspela, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pobednici na aukcijama su kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih neke kotirane na svetskim berzama, ali i Srbije. Proces je bio efikasan uz tehničku podršku EBRD-a, transparentan i digitalizovan tako da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolje ponude, odnosno najpovoljnije ponuđače.

Priznati svetski i evropski stručni časopisi su pohvalili Republiku Srbiju za uspešno sprovedene prve aukcije, kojima će zeleni kapaciteti naše zemlje biti praktično duplirani.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300