Kina kao lider u borbi protiv plastike – Svet na putu da udvostruči količinu plastičnog otpada do 2050.

plastika_otpad
plastika_otpad_2

Kina, najveći svetski proizvođač i potrošač plastike, mora da postane lider u borbi sa globalnom krizom plastičnog otpada, jer su glavne zemlje potrošači te materije na putu da je skoro udvostruče do polovine ovog veka, upozorava organizacija za zaštitu životne sredine „Back to Blue”.

Naime, procenjuje se da će se godišnja potrošnja plastike u zemljama G20 skoro udvostručiti na 451 milion tona do 2050, u poređenju sa 261 milion 2019, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju te organizacije, prenosi South China Morning Post.

Kako sada stoje stvari, svet neće dostići maksimumum proizvodnje plastike do kraja ovog veka, dodaje se u izveštaju.

– Za sada, napori industrije, prodavaca i brendova na smanjenju plastičnog otpada nisu bili dovoljni ili su izostali – kaže Charles Goddard, direktor i urednik Economist Impacta, pokretača te inicijative.

– Moramo da usporimo narastajuću proizvodnju plastike za jednokratnu upotrebu. Samo bi jedan smeo set zakonima definisanih politika mogao da dovede do toga da vrhunac proizvodnje plastike bude sredinom ovog veka – dodao je on.

To podrazumeva zabranu problematičnih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, primenu šema „produžene odgovornosti proizvođača“ kojima se od zagađivača traži da snose odgovornost za sakupljanje i tretman njihovih proizvoda, kao i taksa na „devičansku“ proizvodnju plastike, prema navodima te organizacije.

– Ogroman je značaj Kine u dostizanju vrhunca u proizvodnji plastike, makar samo zbog njene veličine – rekao je urednik izveštaja Gillian Parker.

Osim što je najveći svetski proizvođač ugljen-dioksida, Kina je takođe najveći proizvođač plastičnog otpada. U 2019. je jedna petina svetske plastike za jednokatnu upotrebu potekla iz Kine, prema studiji koju je u maju objavila australijska fondacija Minderoo.

jednokratna plastika

Jednokratna plastika pravi se gotovo u potpunosti od fosilnih goriva, a na kraju se spaljuje, zakopava na deponijama ili baca, tako da od trenutka kada se proizvede do spaljivanja ostavlja veliki karbonski otisak.

Kina je u 2020. proizvela oko 60 miliona tona plastičnog otpada, od čega je oko 16 miliona tona reciklirano, prema podacima Kineskog nacionalnog udruženja za reciklažu resursa.

Vođena svojim ciljem da do 2060. zaustavi rast emisije štetnih gasova, Kina je u januaru 2021. zabranila bio-nerazgradive kese, slamčice i pakovanja hrane. Međutim, postojeća infrastruktura ne može da se izbori sa količinom plastičnog otpada koja se stvara, kaže Parker.

Kina takođe zaostaje za drugim zemljama u svesnosti potrošača o životnoj sredini, prema organizaciji „Back to Blue“ koja je u pogledu svesti i odgovornog ponašanja potrošača Kinu rangirala na poslednje mesto liste od 25 zemalja.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300