Jesenji uspon na pet vrhova planine Vardenik

setnja_suma_21

Niško planinarsko društvo “Preslap” oganizuje u subotu, 13. novembra 2021. godine, uspon na 5 vrhova Vardenik planine, u okolini Vlasinskog jezera.

Vrhovi koji su odredišta akcije su Veliki Strešer, koji je sa 1876 metara i najviša tačka Vardenika, opštine Surdulica i celog područja oko Vlasinskog jezera, zatim vrh Mali Strešer (1757 m), potom Paćin vrh (1727 m), vrh Obršina (1734 m) i vrh Perina čuka (1699 m).

Trasa akcije ukupno je duga 16 kilometara. Ka vrhovima Vardenika, planinari polaze kod fabrike vode u selu Topli Do, u opštini Surdulica, na oko 1100 metara nadmorske visine. Za najduže tri sata, planinari će se popeti na vrh Veliki Strešer.

Do Velikog Strešera, najpre se ide širokim šumskim putem, koji se koristi za potrebe fabrike vode, a na visini od oko 1400 metara, izlazi se na greben Šiljegarnik. Odavde je uspon postepen, sve do podnožja kupe Velikog Strešera. Savladavanje završne deonice traje do pola sata. Ova trasa uspona na Veliki Strešer najlakša je od nekoliko mogućih, na ovoj trasi ima najmanje strmih deonica.

Kada se dosegne vrh Veliki Strešer, odlazak do preostala četiri vrha na glavnom grebenu Vardenika znatno je lakši, obzirom da su visinske razlike sada znatno manje. Sa Velikog Strešera, i sa najvišeg grebena Vardenika, pruža se fantastičan pogled ka Vlasinskom jezeru i brojnim planinama na jugu Srbije.

Povratak do fabrike vode je širokom stazom do podnožja Velikog Strešera, a posle istom stazom koja je iskorišćena za prvi deo uspona.

Put Vardenika, Planinarsko društvo “Preslap” kreće 13. novembra u 5 sati i 30 minuta ujutru, sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1000 dinara. Svi zainteresovani za učešće na ovoj akciji, mogu se prijaviti jednom od vođa akcije, a to su Milan Lane Stojilković, telefon: 0652845090 i Branislav Bane Todorović, telefon: 0637471655.

Za uspon na Vardenik iz planinarskog društva navode da je potrebna kvalitetna obuća, preporučuju štapove za hodanje, a odeću prilagoditi uslovima jeseni – obavezni su jakna, kapa i rukavice. Potrebno je poneti hranu od kuće za celodnevni boravak u prirodi, a na stazi vode ima u početnom delu, na izvoru malo iznad fabrike vode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300