Hrvatska dobija 300 stanica za brzo punjenje e-vozila

punjac_elektricni automobili
punjac_elektricni automobili

Kompanija “GreenWay”, sedištem u Poljskoj, planira da instalira 300 stanica za brzo punjenje električnih automobila u Hrvatskoj u narednih tri do pet godina.

Kako je lokalnim medijima rekao generalni direktor kompanije “GreenWay” Dino Novosel, stanice će imati kapacitet od 100 do 400 kilovata (kW), i biće postavljene duž strateških koridora, urbanih zona i komercijalnih objekata, prenosi Electrive.com.

Investicija će iznositi oko 30 miliona EUR, a da li će “GreenWay” sve to da p’latri još uvek je nejasno. Kompanija je navodno prikupila 85 miliona EUR od investitora početkom 2022. godine i rekla da je to dovoljno za finansiranje širenja kapaciteta.

Izgradnja u Hrvatskoj počeće u januaru 2024. godine, sa prvom lokacijom u gradu Slunju.

Hrvatska trenutno ima 34 punjača na 100.000 stanovnika, prenose mediji, a to je 20 puta slabije od najrazvijenijeg tržišta u Evropskoj uniji, Holandije, i tri puta ispod proseka EU.

Istovremeno, zagovornici smatraju da je broj punjača bio u skladu sa (nerazvijenim), a ipak rastućim tržištem električnih automobila. Statista je saopštila da je u Hrvatskoj 2023. prodato oko 3.000 električnih vozila.

GreenWay Network je podružnica GreenWay Holdinga, sa sedištem u Poljskoj.

Izvor: biznis.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300