FDU lansira konkurs “EkoSens” povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

odmor_reka_stari_slankamen

Fakultet dramskih umetnosti je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine otvorio nagradni konkurs “EkoSens” kojim poziva studente umetničkih fakulteta da kroz film i fotografiju predstave svoj pogled na ključne ekološke izazove današnjice izazvane klimatskim promenama i prekomernom upotrebom prirodnih resursa (ugrožena biološka raznovrsnost, zemljišta i vode, zagađenje, velike količine otpada itd.).

Kategorije konkursa uključuju kratki film (3-30 minuta) i fotografiju (do 5 fotografija), a najbolji radovi u svakoj kategoriji biće nagrađeni novčanom nagradom. Prijavljivanje se vrši putem formulara na ovom linku, a rok za prijavu radova je utorak, 25. jun 2024. godine.

Istim povodom, u okviru projekta “Zeleni FDU”, u saradnji nastavnika i studenata nastao je i video esej “O krilima”, koji kroz inovativan, imerzivan pristup videa u 360 formatu, pred nas iznosi problem nestajanja vlažnih staništa. Autroka teksta je Sofija Dimitrijević, direktor fotografije Branko Sujić, montažer Nenad Popović, a dizajneri zvuka su Bojana Ruvidić i Nikola Tomić.

Dajući glas Vodi i Zemlji, formalno ih stavlja u poziciju onih koji traže pomoć, ali čiji glasovi ne dopiru do Čoveka. Bez njega i zajedništva, Priroda ostaje sama, a njen glas se gubi i nestaje.

Projekat “Zeleni FDU” realizuje Fakultet dramskih umetnosti uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru šire inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji”.

Ovu inicijativu, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Izvor: Nova.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300