Duže je hladno: Da li biste pili pivo iz razgradive flaše od vlakana?

carlsberg_biorazgradiva boca
Duže je hladno: Da li biste pili pivo iz razgradive flaše od vlakana?

Foto: carlsberggroup.com

Kompanija “Carlsberg” je objavila da testira svoje boce od vlakana, što znači da će potrošači uskoro moći da piju pivo iz nove potpuno reciklabilne ambalaže.

Osim toga, u tim će se flašama naći i pivo od organski gajenog ječma.

Kako su naveli iz kompanije, to je njihov do sada najveći pilot-projekat te vrste, a prvih 8.000 probnih boca naći će se na zapadno-evropskim tržištima: u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Poljskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Tip povodom obratili smo se kompaniji “Carlsberg Srbija” kako bismo saznali kada se ti proizvodi mogu očekivati na našem tržištu s obzirom na to kreće pilot-projekat u drugim zemljama.

– Verujemo da će naša inovacija pokrenuti celu industriju pića i da ćemo u narednim godinama videti još inovativnih rešenja od najvećih proizvođača. Kao što ste naveli, proizveli smo sada svega 8.000 boca i one će biti podeljene kroz selektovane manifestacije i događaje na tržištima Zapadne Evrope. Nastojaćemo da od sledeće godine obezbedimo određenu količinu i za tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i tako omogućimo i našim potrošačima da vide novu flašu, ali i da probaju pivo iz nje – rekao je za portal SRDA Milan Perić, direktor marketinga u “Carlsberg Srbija“.

carlsberg_biorazgradiva boca

Foto: carlsberggroup.com

Prema planu kompanije, nove boce ići će lokalnim potrošačima, kupcima i drugim učesnicima na tržištu kroz odabrane festivale i događaje, kao i ciljano uzorkovanje proizvoda. Testiranje u tom obimu pružiće “Carlsberg”-u priliku da prikupi povratne informacije o iskustvima ljudi s proizvodom, što će uticati na sledeću generaciju dizajna.

Kod novih boca važna je biljna PEF polimerna obloga, koju je razvio “Carlsberg” partner “Avantium”, vodeći stručnjak za obnovljivu hemiju. PEF je u potpunosti izrađen od prirodnih sirovina, kompatibilan sa sistemima za recikliranje plastike i može se razgraditi u prirodi ako završi izvan sistema recikliranja.

Kako navode iz  kompanije “Carlsberg”, osim svojih održivih prednosti kod pakovanja, PEF je vrlo efikasna barijera između piva i spoljne obloge od vlakana, pa štiti ukus i gaziranost piva bolje od konvencionalne PET plastike na bazi fosilnih goriva.

Spoljni omotač flaše, koji proizvodi firma za pakovanje “Paboco“, sastoji se od održivih drvenih vlakana i takođe je na biološkoj bazi. Ova ljuska ima dodatnu prednost zbog svojstva izolacije pa pomaže pivo duže bude hladnije u poređenju s limenkama ili staklenim bocama.

Kako se navodi, sve je od prirodnih materijala osim čepa, koji je trenutno neophodan da bi se sačuvao kvalitet osnovnog proizvoda, ali su i čep i flaša u potpunosti reciklabilni.

carlsberg_biorazgradiva boca

Foto: carlsberggroup.com

Pivo od organskog ječma

Unapređenja nisu ograničena samo na bocu, jer je “Carlsberg” takođe pripremio održivije piće za svoja ispitivanja 2022. godine. U saradnji s dobavljačem ječmenog slada “Soufflet”-om, spremio je pivo s ječmom koji je gajen uz korišćenje potpuno organskih i regenerativnih poljoprivrednih praksi.

Uz očuvan ukus, metode koje se koriste za uzgoj ječma usmerene su na poboljšanje biološke raznolikosti poljoprivrednog zemljišta i zdravlja zemljišta u odnosu na konvencionalne metode uzgoja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama