Duže je hladno: Da li biste pili pivo iz razgradive flaše od vlakana?

carlsberg_biorazgradiva boca
carlsberg_biorazgradiva boca

Foto: carlsberggroup.com

Kompanija “Carlsberg” je objavila da testira svoje boce od vlakana, što znači da će potrošači uskoro moći da piju pivo iz nove potpuno reciklabilne ambalaže.

Osim toga, u tim će se flašama naći i pivo od organski gajenog ječma.

Kako su naveli iz kompanije, to je njihov do sada najveći pilot-projekat te vrste, a prvih 8.000 probnih boca naći će se na zapadno-evropskim tržištima: u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Poljskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Tip povodom obratili smo se kompaniji “Carlsberg Srbija” kako bismo saznali kada se ti proizvodi mogu očekivati na našem tržištu s obzirom na to kreće pilot-projekat u drugim zemljama.

– Verujemo da će naša inovacija pokrenuti celu industriju pića i da ćemo u narednim godinama videti još inovativnih rešenja od najvećih proizvođača. Kao što ste naveli, proizveli smo sada svega 8.000 boca i one će biti podeljene kroz selektovane manifestacije i događaje na tržištima Zapadne Evrope. Nastojaćemo da od sledeće godine obezbedimo određenu količinu i za tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i tako omogućimo i našim potrošačima da vide novu flašu, ali i da probaju pivo iz nje – rekao je za portal SRDA Milan Perić, direktor marketinga u “Carlsberg Srbija“.

carlsberg_biorazgradiva boca

Foto: carlsberggroup.com

Prema planu kompanije, nove boce ići će lokalnim potrošačima, kupcima i drugim učesnicima na tržištu kroz odabrane festivale i događaje, kao i ciljano uzorkovanje proizvoda. Testiranje u tom obimu pružiće “Carlsberg”-u priliku da prikupi povratne informacije o iskustvima ljudi s proizvodom, što će uticati na sledeću generaciju dizajna.

Kod novih boca važna je biljna PEF polimerna obloga, koju je razvio “Carlsberg” partner “Avantium”, vodeći stručnjak za obnovljivu hemiju. PEF je u potpunosti izrađen od prirodnih sirovina, kompatibilan sa sistemima za recikliranje plastike i može se razgraditi u prirodi ako završi izvan sistema recikliranja.

Kako navode iz  kompanije “Carlsberg”, osim svojih održivih prednosti kod pakovanja, PEF je vrlo efikasna barijera između piva i spoljne obloge od vlakana, pa štiti ukus i gaziranost piva bolje od konvencionalne PET plastike na bazi fosilnih goriva.

Spoljni omotač flaše, koji proizvodi firma za pakovanje “Paboco“, sastoji se od održivih drvenih vlakana i takođe je na biološkoj bazi. Ova ljuska ima dodatnu prednost zbog svojstva izolacije pa pomaže pivo duže bude hladnije u poređenju s limenkama ili staklenim bocama.

Kako se navodi, sve je od prirodnih materijala osim čepa, koji je trenutno neophodan da bi se sačuvao kvalitet osnovnog proizvoda, ali su i čep i flaša u potpunosti reciklabilni.

carlsberg_biorazgradiva boca

Foto: carlsberggroup.com

Pivo od organskog ječma

Unapređenja nisu ograničena samo na bocu, jer je “Carlsberg” takođe pripremio održivije piće za svoja ispitivanja 2022. godine. U saradnji s dobavljačem ječmenog slada “Soufflet”-om, spremio je pivo s ječmom koji je gajen uz korišćenje potpuno organskih i regenerativnih poljoprivrednih praksi.

Uz očuvan ukus, metode koje se koriste za uzgoj ječma usmerene su na poboljšanje biološke raznolikosti poljoprivrednog zemljišta i zdravlja zemljišta u odnosu na konvencionalne metode uzgoja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300