Direktorat civilnog vazduhoplovstva predlaže mere za smanjenje buke aviona sa aerodroma u Beogradu

avion 2
avion 2

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije objavio je da je pokrenuo preduzimanje mera za smanjenje buke pri poletanja aviona sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” na šta se žale žitelji Novog Beograda i tamošnjeg naselja Bežanijska kosa, prenosi Beta.

Radna grupa za stručnu analizu, formirana radi nalaženja najpogodnijeg rešenja za smanjenje buke koju prouzrokuju vazuhoplovi sa aerodroma “Nikola Tesla” predložila je da se “propiše privremena mera za smanjenje buke u vidu zabrane poletanja mlaznih aviona sa intersekcija u slučaju korišćenja procedure TISAK 3Z, za sve letove koji se obavljaju u periodu od 6.00 do 7.00”, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je da članovi Radne grupe intenzivno rade na prikupljanju detaljnih informacija o letovima koji prelaze granične vrednosti buke.

Direktorat podseća da je 15. septembra inicirao sastanak sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva zaštite životne sredine, “Air Serbia”, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore – SMATSA i Aerodroma Beograd, radi razmatranja regulativnih i operativnih rešenja za smanjenje buke.

Potom je formirana Radna grupa za stručnu analizu operativnih predloga izmene procedure TISAK 3Z, SID procedure (Standard Instrument Departure) poletanja sa aerodroma “Nikola Tesla”, koja definiše pravac, brzinu i visinu koju vazduhoplovi moraju držati odmah po odvajanju od zemlje.

Informacije o svim letovima koji prelaze granične vrednosti buke definisane za industrijsku zonu u kojoj se nalazi aerodrom “Nikola Tesla” biće prikupljene pomoću mreže uređaja za merenje buke-mikrofona instaliranih po gradu, pomoću onlajn aplikacije Aerodroma Beograd (Web Track), kao i detaljnm analizom karakteristika letova što će obaviti SMATSA.

Na osnovu svega toga će se odlučiti koje mere je neophodno dodatno propisati za smanjenje buke.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300