Dan mladog portugizera 19. novembra u Irigu

Dan mladog porugizera Mackov podrum
mackov_dan_mladog_portugizera

Foto: mackovpodrum.co.rs

Vinarija “Mačkov podrum” organizuje Dan mladog portugizera u petak 19. novembra sa početkom od 17.00 časova u Vinskoj ulici u Irigu.

“Dan mladog portugizera”, prvi put organizovan pre 14 godina sa ciljem očuvanja i širenja vinske kulture, danas je jedina manifestacija u Srbiji koja je posvećena mladom vinu i sorti vina portugizer. Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi. Koncept mladog vina razvijen je u svim zemljama vinske kulture, kao što su Italija, Portugalija, Mađarska itd. Na Fruškoj gori nazvano je svatovac, jer je to prvo vino koje je bilo gotovo da se pije na jesen, kad bi počela sezona slava i svatova, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije.

Vinarija “Mačkov podrum” mlado vino pravi od Portugizera koja je naša autohtona sorta grožđa, nekada vrlo zastupljena na Fruškoj gori. Pomenuta vinarija je takođe prvi proizvođač mladog vina u Srbiji, koji ga pravi metodom karbonske maceracije, a po tradiciji se trećeg vikenda u novembru svečano otvaraju prve boce mladog vina.

Posetioci manifestacije moći će da uživaju u bogatom zabavnom programu, uz tamburaški orkestar “Rumske lole”, dok će ovogodišnji Vitez mladog portugizera biti komičar i satiričar Srđan Dinčić. Takođe kroz program biće predstavljen zbornik sa najlepšim pesmama iz ovogodišnjeg konkursa “Vino je pesma, pesma je vino”, kao i pobednik za najlepšu pesmu o vinu.

Posetioci će besplatno moći da degustiraju mlado vino portugizer svatovac iz berbe 2021. godine kao i druge gastronomske sremačke specijalitete, uz naravno poštovanje aktuelne epidemiološke situacije. Manifestaciju je podržala Opština Irig, koja će i ovaj put biti domaćin proslave vinske nove godine.

Program možete pogledati na sajtu organizatora OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300