Da li ste čuli za “Buzzoffski” koncept – priroda kao mesto za beg od stresa i “digitalni detoks”

Buzzoffski
buzzoffski_2

Foto: Buzzoffski

Brz tempo života, stres na poslu i takozvani “burnout sindrom” navodi nas često na razmišljanje šta bi bilo kada bismo makar na nekoliko dana zaklopili svoje računare, “pauzirali” mejlove, ugasili telefon i društvene mreže, usporili i isključili se, a što da ne – i odmorili se negde u prirodi.

U svetu je sve popularniji glamping, ekološki koncept putovanja poznatiji i kao luksuzno ili glamurozno kampovanje, aktivni odmor koji nudi uživanje u prirodi bez loših strana tradicionalnog kampovanja.

Glamping je aktivnost koja čuva okolinu jer za razliku od izgradnje hotela, koji troše mnogo energije prilikom konstrukcije, glamping smeštaj se pretežno bazira na elementima iz prirode. Samoodržive bašte, solarni paneli i kompostni toaleti su samo neki od primera, a neretko se u gradnjama takvih objekata koriste reciklirani materijali.

Odmor u 15 kvadrata u prirodi

Buzzoffski

Foto: Buzzoffski

Upravo sa idejom da svima koji su se umorili do ustaljenog kalupa rada “od devet do pet” stresa i buke, gužvi u saobraćaju u gradovima nastale su “Buzzoffski” kućice u specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

Kućice urađene po projektu Katarine Škrbić su montažne i prenosive i zapravo liče na modernu kamp kućicu, ali sa nekoliko drugačijih detalja.

Tako u svega 15 kvadrata staju ležajevi za dve ili četiri osobe, stočić, kuhinjica, toalet, čak i klima uređaj.

Katarina Škrbić, koja je po struci arhitekta, ispričala je za portal SRDA da je još tokom master studija već imala viziju o ovakvoj arhitekturi.

Sa druge strane, iz ličnog iskustva osetila je sve simptome stresa i pregorevanja te je želela da nešto promeni. Tako joj se javila ideja o “Buzzoffski” kućicama.

Buzzoffski označava osobu koja je rešila da odjuri u prirodu i započne borbu protiv stresa i rutine pod parolom: idem da se vratim sebi. (buzz off – odjuriti, odlutati)

– Živimo u takvom vremenu gde je pojava “burnout-a” sve češća kod mladih ljudi i naše kućice su isprojektovane i opremljene na takav način da umiruju psihu i podstiču rad na sebi ili na konekciji sa odabranom osobom, opuštanje, i digitalnu detoksikaciju – kaže naša sagovornica.

Jedna od glavnih ideja “Buzzoffski” koncepta jeste i “digitalno isključivanje” pa zato nije predviđen Wi-Fi.

Ipak, kako svi uglavnom imaju internet na telefonima, osmislila je kutiju “Digital detox box”, u koju gosti mogu da ostave mobilni telefon i sasvim se isključe.

Mirka i Mozak na pašu i digitalna detoksikacija

Buzzoffski

Foto: Buzzoffski

U rezervatu Zasavica postoje dve kućice: kućica “Mirka” za dvoje i kućica “Mozak na pašu” za četvoro.

U aprilu će postaviti još jednu kućicu, koja će, kako otkriva sagovornica, biti nešto drugačija.

Kućice imaju kuhinju, kupatilo sa toplom vodom, kao i ograđeno dvorište sa ložištem za vatru. One su “off grid”, što znači da nisu priključene ni na jedan gradski sistem, te se snabdevaju isključivo solarnom energijom.

Budući da su u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, kućice su okružene su netaknutom prirodom. Za ove kućice kaže, vlada veliko interesovanje, ali ih ona pravi isključivo za potrebe brenda “Buzzoffski”.

Prenose se na kamionu i pravljene su od prirodnih održivih i inovativnih materijala. Neki od njih su pluta koja dominira enterijerom, kaučuk (prirodna guma) kao podna obloga i leksan na fasadi.

Gosti mogu da obilaze životinje, šetaju, voze se…

buzzoffski

Foto: Buzzoffski

Oko dvorišta se nalaze životinje iz rezervata, gosti mogu da šetaju i istražuju prirodu sami, a ko želi, može da obiđe rezervat električnim turističkim vozilom. Za one aktivnije, tu su bicikli i čamci za veslanje.

Katarina Škrbić kaže da je interesovanje za ovakav vid odmora veliko i da većinom dolaze mladi, uglavnom parovi iz većih gradova poput Beograda i Novog Sada u želji da pobegnu iz gužve i buke.

– Tokom ovih prvih godinu dana našeg rada vladalo je veliko interesovanja za boravak u rezervatu i kućicama. Imali smo goste i na -10, a i na +35 stepeni. Tokom proleća vlada i najveće interesovanje i termini za april su i ove godine većinom zauzeti – navodi sagovornica.

Ideja odmora u kućici je brz i efikasan predah od svakodnevnice te tako gosti u skladu sa tim ostaju uglavnom dva do tri dana.

Kako još povezati ljude sa prirodom?

Sagovornica navodi da istražuju načine kako da povežu ljude sa prirodom te da zato predlažu kao mogućnost udruživanje sa vlasnicima imanja koje nije dovoljno iskorišćeno.

To mogu biti rezervati prirode, organske farme, imanja pod šumom, vinogradi, imanja na jezeru ili reci, ergela konja, restorani, a posebno je poželjno da budu u blizini Beograda ili Novog Sada.

– Kao što sarađujemo sa rezervatom prirode Zasavica takve partnere tražimo- koji pružaju neki drugačiji ambijent pa je ideja da zajedno pružimo unikatno iskustvo. Na primer, ako je u pitanju organska farma naši gosti bi mogli da budu uključeni u sve procese na farmi, da probaju hranu i slično, a u slučaju da postoji vinarija mogu da degustiraju vina i obilaze vinograde – navodi primer Katarina Škrbić.

Imajući to u vidu, već planiraju drugu lokaciju gde bi kućice mogli da postave, ali zasad ne otkrivaju detalje.

Buzzoffski

Foto: Buzzoffski

Šta nude partnerima?

Kako navodi sagovornica, pomažu im da ostvare dodatne prihode, ne samo kroz rentiranje zemljišta već i kroz besplatno reklamiranje i distribuciju proizvoda, usluga, razvoj novih aktivnosti.

– “Buzzoffski” takođe u svojoj režiji transportuje kućice na lokaciju i organizuje rezervaciju smeštaja i sve ostalo što se samog boravka gostiju tiče.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300