“Continental” lansira prve auto gume sa poliesterom od recikliranih PET boca

continental_gume
continental_gume

Foto: continental.com

Nemački “Continental” je prvi proizvođač pneumatika koji je pokrenuo masovnu proizvodnju recikliranog poliesterskog prediva dobijenog od plastičnih PET boca u novom procesu, saopštila je kompanija.

Ovaj novi materijal visokih performansi najpre će biti korišćen kod odabranih dimenzija letnjih pneumatika PremiumContact 6 i EcoContact 6 i pneumatika AllSeasonContact.

Njime se potpuno zamenjuje konvencionalni poliester u telu (karkasi) pomenutih pneumatika.

U kompletu standardnih guma za putnička vozila koristi se materijal dobijen od oko 40 recikliranih PET boca.

U septembru prošle godine “Continental” je prvi put predstavio interno razvijenu tehnologiju ContiRe.Tex.

Koristi se poliestersko vlakno napravljeno od upotrebljenih PET boca koje nisu reciklirane ni na koji drugi način i bez hemijskih međukoraka. Ova tehnologija znatno efikasnija nego uobičajeni načini prerade PET boca radi dobijanja poliesterskog prediva visokih performansi.

Boce koje se koriste za ovu tehnologiju potiču isključivo iz regiona sa zatvorenim reciklažnim krugom. Boce se u sklopu posebnog postupka reciklaže razvrstavaju i podvrgavaju mehaničkom čišćenju nakon uklanjanja čepova.

Nakon mehaničkog usitnjavanja PET se dalje prerađuje u granulat i konačno u poliestersko predivo.

Dostupni prvi pneumatici sa recikliranim PET bocama

continental_gume

Foto: Continental.com

Svi pneumatici sa tehnologijom ContiRe.Tex koji se sada proizvode za predstojeću fazu plasiranja na tržište potiču iz “Continental”vfabrike pneumatika u Lusadu u Portugaliji.

Pneumatici s tehnologijom ContiRe.Tex imaju poseban logotip na bočnom zidu – “sadrži reciklirani materijal”.

Poliestersko predivo napravljeno od polietilen-tereftalata (PET) već se dugo koristi kao materijal u proizvodnji pneumatika za putnička i laka teretna vozila.

Tekstilna užad apsorbuje sile unutrašnjeg pritiska u pneumatiku i zadržava postojeće dimenzije čak i pod velikim opterećenjem i na visokim temperaturama. Kako bi pneumatici u fazama proizvodnje, upotrebe i reciklaže još više štedeli energiju i bili ekološki prihvatljiviji, Continental intenzivno traga za alternativnim materijalima za proizvodnju pneumatika.

Ovaj proizvođač pneumatika prvi put je na sajmu IAA MOBILITY predstavio Conti GreenConcept kod koga se u telu pneumatika koristi poliester dobijen od recikliranih plastičnih boca.

Inače, “Continental” je za drugu sezonu električnog trkačkog takmičenja Extreme E, koji je startovao u februaru 2022, razvio pneumatik u kome se takođe koristi ContiRe.Tex.

Pomoćna vozila na ovogodišnjem Tur d’Fransu takođe će biti opremljena isključivo pneumaticima sa tehnologijom ContiRe.Tex.

Za početak, na tržištu su u ponudi pneumatici PremiumContact 6, EcoContact 6 i AllSeasonContact sa ovom tehnologijom, svaki model u po pet dimenzija, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300