“Biosens” osniva prvo digitalno selo u Mokrinu

“Biosens” osniva prvo digitalno selo u Mokrinu

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada, zajedno sa kompanijama “Delta” i “Mokrin house”, pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji, a iz ovog Evropskog centra izuzetnosti, osim vesti o brojnih novih projekata, stiže i ona da je nova zgrada Instituta završena i da su u toku unutrašnji radovi, pa se useljenje može očekivati do kraja godine, prenosi Tanjug.

Direktor ovog instituta, Vladimir Crnojević, kaže da su u projekat Digitalnog sela, koji će biti pokrenut 24. maja, uključeni poljoprivrednici i stanovnici Mokrina i da je to prvi put da se digitalna transformacija primeni u velikom naprednom selu .

To bi, kaže, trebalo da im omogući da se mnogo više oslanjaju na informacione tehnologije u svakodnevnom radu u poljoprivredi, da koriste digitalne platforme za poslove sa bankama, osiguranjem i prilikom savetovanja, ali omogući efikasniju poljoprivrednu proizvodnju, zajedničke nastupe na tržištu, kroz virtuelne zadruge, nabavku repromaterijala i plasman sirovina.

– Ako se pokaže uspešnom, digitalnu transformaciju moći ćemo da primenimo na svim selima u Srbiji i na čitavu poljoprivrednu zajednicu naše zemlje. U svetu postoje digitalne farme, ali ovakva, gde će se u jednom širem socijalnom kontekstu uključiti veći broj stanovnika i to različitih profila i aktivnosti, ne postoji – kaže Crnojević.

“Biosens” projekat digitalnog sela pokreće nakon četiri godine, pošto je u okviru tog Instituta otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije i puštena u rad digitalna platforma Agrosens, koja korisnike samo pomoću pametnog telefona potpuno besplatno snabdeva bitnim informacijama zahvaljujući satelitskoj tehnologiji.

“Biosens” institut trenutno je smešten u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a po rečima Crnojevića zgrada instituta, za koju je premijerka Ana Brnabić položila kamen temeljac u maju prošle godine, sada je završena, a u toku su unutrašnji radovi.

– Sve ono što je bilo specifično za zgradu, a to su antivibracioni sistemi, gde je jezgro zgrade odvojeno od ostatka, je završeno i uspešno testirano. Kolege iz Nemačke su ovde boravile nekoliko dana i radile testove, sve je ispalo onako kako smo i predvideli. Sada ubrzano radimo na opremanju i unutrašnjim radovima i nadamo se da ćemo ispoštovati cilj koji smo postavili, a to je da dočekamo Novu godinu u novoj zgradi – kaže Crnojević.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama