“Zijin” minirao planinu iznad stambenih zgrada u Majdanpeku

miniranje majdanpek
“Zijin” minirao planinu iznad stambenih zgrada u Majdanpeku

Foto: PrtSc/ Ekostraža tw

Kineska kompanija “Zijin Copper” (Ziđin Kuper) minirala je planinu Starica koja se nalazi iznad Majdanpeka, a ispod koje se nalaze stambene zgrade, prenela je Ekostraža. Ljudi iz zgrada tom prilikom nisu evakuisani, navode ekolioški aktivisti. Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je to miniranje obavljeno kako bi se sprečio odron, kao i da su svi radovi prijavljeni nadležnima.

Kako se objašnjava u saopštenju nadležnog ministarstva, miniranje je obavljeno kako bi se sanirala “stenska masa iznad Pemske Male” jer postoji pretnja odrona zbog pojave pukotina.

Kako se podseća, Vlada Srbije je pre godinu i po dana, donela rešenje kojim je odlučeno da za povećanje kapaciteta flotacije rudnika Majdanpek sa šest na 11 miliona tona godišnje nije potrebno da “Zijin Copper” izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

U saopštenju Ministarstva rudarstva je navedeno kako je rudarska inspekcija konstatovala da je neophodna hitna sanacija raspucale stene sa ciljem sprečavanja klizanja i obrušavanja.

Navedeno je da je ranije inspekcija kompaniji “Zijin Copper” naložila da izradi projektnu dokumentaciju, prijavi početak radova i sanira raspucalu stensku masu.

Toj kompaniji je, kako je navedeno, naloženo i da pre početka izvođenja radova na sanaciji pribavi saglasnost “Srbijašuma”.

Pre početka sanacije “Zijin” je izvršio pripremne radove, pribavio saglasnosti, izradio projekat i prijavio radove, a kako bi se zaštitio grad od odronjenog materijala tokom miniranja, urađena su i dva zaštitna kanala, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će naložiti i dodatni inspekciji nadzor, kako bi se utvrdilo da li se radovi na sanaciji izvode u skladu sa projektom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama