“Zijin” minirao planinu iznad stambenih zgrada u Majdanpeku

miniranje majdanpek
miniranje majdanpek

Foto: PrtSc/ Ekostraža tw

Kineska kompanija “Zijin Copper” (Ziđin Kuper) minirala je planinu Starica koja se nalazi iznad Majdanpeka, a ispod koje se nalaze stambene zgrade, prenela je Ekostraža. Ljudi iz zgrada tom prilikom nisu evakuisani, navode ekolioški aktivisti. Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je to miniranje obavljeno kako bi se sprečio odron, kao i da su svi radovi prijavljeni nadležnima.

Kako se objašnjava u saopštenju nadležnog ministarstva, miniranje je obavljeno kako bi se sanirala “stenska masa iznad Pemske Male” jer postoji pretnja odrona zbog pojave pukotina.

Kako se podseća, Vlada Srbije je pre godinu i po dana, donela rešenje kojim je odlučeno da za povećanje kapaciteta flotacije rudnika Majdanpek sa šest na 11 miliona tona godišnje nije potrebno da “Zijin Copper” izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

U saopštenju Ministarstva rudarstva je navedeno kako je rudarska inspekcija konstatovala da je neophodna hitna sanacija raspucale stene sa ciljem sprečavanja klizanja i obrušavanja.

Navedeno je da je ranije inspekcija kompaniji “Zijin Copper” naložila da izradi projektnu dokumentaciju, prijavi početak radova i sanira raspucalu stensku masu.

Toj kompaniji je, kako je navedeno, naloženo i da pre početka izvođenja radova na sanaciji pribavi saglasnost “Srbijašuma”.

Pre početka sanacije “Zijin” je izvršio pripremne radove, pribavio saglasnosti, izradio projekat i prijavio radove, a kako bi se zaštitio grad od odronjenog materijala tokom miniranja, urađena su i dva zaštitna kanala, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će naložiti i dodatni inspekciji nadzor, kako bi se utvrdilo da li se radovi na sanaciji izvode u skladu sa projektom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300