Zakoni o proceni uticaja i strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu posle skoro dve godine od javne rasprave na usvajanju u Skupštini

Priroda jesen
priroda_jesen

U skupštinsku proceduru su stigli predlozi dva zakona na usvajanje – Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu. Nema informacija o tome zašto su ovi zakoni čekali dve godine.

Podsećamo, još u novembru 2021. Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo Javni poziv za učešće javnosti u procesu konsultacija u vezi sa Nacrtom zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Nacrtom zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu u periodu 18 – 28. novembra 2021. godine. Nakon toga, za vreme praznika od 24. decembra 2021. godine do 14. januara 2022. godine, Ministarstvo je na svom sajtu oglasilo javnu raspravu i u tom periodu održalo po jednu onlajn konferenciju za predloge dokumenata. Izveštaji o javnoj raspravi objavljeni su tek u avgustu 2022. godine. Šta se od tada radilo sa ovim predlozima je nepoznato.

Veb prezentacija i centralni veb portal

Dokumentacija iz ovih zakon, između ostalog, treba da bude dostupna i putem internet veb prezentacije namenjene za obaveštavanje javnosti o podnetim zahtevima i donetim odlukama u postupku procene uticaja. Nadležni organ će u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu  zakona uspostaviti internet veb prezentaciju.

Ministarstvo vodi centralnu elektronsku bazu podataka i centralni veb portal preko kojeg nadležni organi obaveštavaju zainteresovane organe i organizacije i javnost o pokrenutim postupcima procene uticaja, fazama postupka procene uticaja, rokovima i načinima dostavljanja mišljenja, mestu i vremenu održavanja javnih konsultacija, prekograničnim konsultacijama i omogućavaju elektronski pristup dokumentaciji.

Nadležni organ dužan je da unosi podatke iz javne knjige u centralnu elektronsku bazu podataka o pokrenutim, sprovedenim postupcima procene uticaja i donetim odlukama, kao i obaveštenja i drugu dokumentaciju o toku postupka procene uticaja.

Ministarstvo je dužno da omogući nesmetan pristup javnosti centralnoj elektronskoj bazi podataka u skladu sa zakonom.

Ministrastvo će u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona uspostaviti centralnu elektronsku bazu podataka i centralni veb portal.

Kako piše u dokumentima, za sprovođenje ovog zakona u 2023. godini nisu potrebna finansijska sredstva iz budžeta Republike Srbije. Za sprovođenje ovog zakona za 2024. i 2025. godinu biće potrebna finansijska sredstva iz budžeta Republike Srbije, s obzirom na to da je predviđeno da se sredstva obezbeđuju u budžetu za potrebe uspostavljanja i vođenja centralne elektronske baze podataka i centralnog veb portala.

Sredstva za uspostavljanje i vođenje centralne elektronske baze podataka i centralnog veb portala biće obezbeđena u budžetu Republike Srbije za 2024. i 2025. godinu u iznosu od po 1.000.000 RSD godišnje. Na poslovima uspostavljanja i rada na centralnoj elektronskoj bazi podataka i centralnom veb portalu radiće postojeći zaposleni.

Dokumenta možete pogledati na linkovima

Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu 

Zakon o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300