WWF: Obnovljivi izvori energije ključni za energetsku sigurnost Balkana

vetrenjace vetropark
vetrenjace_vetropark

Svetski fond za prirodu (WWF) je danas je ukazao da su obnovljivi izvori energije ključni za energetsku sigurnost Balkana.

U saopštenju WWF je navedeno da prema najnovijem UNECE izveštaju o stanju obnovljivih energija za 2022. u periodu između 2017-2021. sedamnaest zemalja jugoistočne i istočne Evrope, Kavkaza i centralne Azije, zabeležilo je do sada nezapamćen rast kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Po prvi put najveći udeo čine solarna (58%) i energija vetra (25%).

Faktor kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra u regionu porastao je za 7% dok je faktor kapaciteta za proizvodnju solarne energije porastao za više od 10% u periodu od 2017 – 2021.

U rastu održivosti prednjači Ukrajina, sa povećanjem kapaciteta obnovljivih izvora energije od 8.3 GW, a prate je Kazahstan (3.7 GW) i Ruska Federacija (3.5 GW). Četvrto mesto Srbija deli sa Gruzijom, međutim, povećanje njihovog kapaciteta pokazuje izuzetan pad u odnosu na prve tri zemlje – samo 0.5 GW dodato u periodu od 2017-2021.

Bosna i Herzegovina, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo sve beleže povećanje manje od 0.5 GW, i u velikoj meri još uvek zavise od fosilnih goriva i oslanjaju se na ograničeni broj izvoznika energije, prvenstveno na Rusku Federaciju. Prema izveštaju, čak 13 zemalja u fokusu u velikoj meri zavise of uvoza električne energije. Obnovljivi izvori energije mogli bi da pomognu ovim zemljama da povećaju raznovrsnost snabdevanja električnom energijom te da se zaštite od velikih kolebanja cena prirodnog gasa i nafte.

– Zemlje našeg regiona i dalje kaskaju za svetskim trendovima, ali i za napretkom svojih najbližih komšija. U svetlu ekonomske krize i političke nestabilnosti, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost su ključni za energetsku samostalnost. Kao što ovaj Izveštaj i pokazuje, potrebno je mnogo više ulaganja i ozbiljnije sprovođenje politika u oblasti održivih i obnovljivih izvora energije. Subvencije za fosilna goriva su i dalje velika smetnja i krajnje je vreme da se odmaknemo od ulaganja u uništavanje planete i okrenemo održivijoj budućnosti – ističe izvršna direktorka WWF Adria Nataša Kalauz.

Izveštaj beleži značajan napredak kada je u pitanju usvajanje politika i ciljeva glede obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Međutim, još postoji raskorak kada je u pitanju usvajanje politika i akcionih planova, a primena postojećih politika je i dalje spora.

– Imajući u vidu da je Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP27) za svega nekoliko meseci, zemlje i investitori u regionu moraju odmah da udvostruče napore u vezi sa primenom obnovljivih izvora energije kako bi se postigao globalni cilj nulte emisije ugljen dioksida i okončala zavisnost od fosilnih goriva. Povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije ključno je za jačanje energetske sigurnosti i pristupačnosti u svetlu energetskih i finansijskih izazova nastalih nakon izbijanja sukoba u Ukrajini – rekla je izvršna sekretarka UNECE Olga Algajerova.

UNECE izveštaj o stanju obnovljivih energija za 2022. koji je objavljen danas zajedno su pripremili Mreža obnovljivih izvora energije za 21. vek (REN21) i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

Izveštaj pruža najnovije informacije o stanju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kazahstana, Kosova, Kirgiske Republike, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Ruske Federacije, Srbije, Tadžikistana, Turkmenistana, Ukrajine i Uzbekistana.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300