Vožnja smećarcima i lekcije o reciklaži za decu 21. i 22. maja u “Gradskoj čistoći” Beograd

gradska cistoca beograd_dan otvorenih vrata
Vožnja smećarcima i lekcije o reciklaži za decu 21. i 22. maja u “Gradskoj čistoći” Beograd

Foto: gradskacistoca.rs

JKP “Gradska čistoća” predstojećeg vikenda otvara kapije za sve mališane Beograda koji žele da posete ovo preduzeće i pored vožnje u omiljenim smećarcima iskoriste i jedinstvenu priliku za obilazak laboratorije sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine. Tokom 21. i 22. maja, svojim najmlađima možete prirediti zabavan, ali i edukativni vikend na nekoj od lokacija “Gradske čistoće”, saopštilo je beogradsko preduzeće.

“Dan otvorenih vrata” je već tradicionalna akcija nastala sa idejom da se najmlađim Beograđanima omogući vožnja u omiljenim smećarcima u obezbeđenom krugu preduzeća, a sada se organizuje na dve lokacije u želji da se mališani upoznaju sa još jednim, ne manje važnim i zanimljivim, poslom koje preduzeće obavlja.

Ova “Otvorena vrata” će za razliku od svih prethodno organizovanih ponuditi najmlađima i priliku da se nađu u laboratoriji JKP “Gradska čistoća”, u subotu, 21. maja u terminu od 09. do 14.00 časova na adresi Trebevićka 16, gde će pomoću mikroskopa moći bolje da osmotre komarce i krpelje, da peptiraju bezbedne tečnosti i da se osećaju kao pravi mali naučnici. Videće šta je to monitoring ovih insekata i zglavkara, zašto se sprovodi i zašto se komarci, krpelji i glodari suzbijaju, koje bolesti mogu da prenesu i kako se toga zaštiti. Roditelje će sigurno više zanimati kako se sprovode akcije suzbijanja, kada i od čega zavise. Da li je opasno ukoliko se deca ili odrasli nađu u magli koju proizvode topovi na vozilima “Čistoće” tokom akcija suzbijanja, šta tada treba da učine i da li uopšte ima razloga za strah.

Osim toga od doktora pedijatrije mogu da dobiju i odgovore na pitanja o alergijama koje mogu da izazovu ubodi komaraca, kako da postupe ako primete ujed krpelja, kada se treba javiti lekaru i kako da zaštite sebe i decu od ovih neprijatnosti. Doktori veterine davaće odgovore na pitanja o tome kako da se zaštite kućni ljubimci, jer ni oni nisu pošteđeni različih bolesti koje komarci i krpelji mogu preneti.

I to nije sve. Najmlađi Beograđani će imati priliku da na zasejanim podlogama u petri šolji vide koje se to bakterije najčešće mogu naći u brisu uzetom sa radnog stola ili mobilonog telefona, a pomoću mikroskopa da pogledaju izolovane sojeve bakterija videti koje možemo uneti u telo prljavim rukama zbog čega je važno redovno ih prati, ali i održavati higijenu svoje sobe, radnog prostora i uopšte doma.

Oni koji bi više voleli da se provozaju smećarcima i nauče šta je reciklaža, kako se pravilno odlaže otpad i čuva životna sredina, mogu posetiti “Gradsku čistoću” u nedelju, 22. maja u terminu od 09.00 do 14.00 časova, na adresi Mije Kovačevića 4.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama