Veliki brendovi pozivaju na globalni pakt za smanjenje proizvoda od plastike

Otpad plastika
plastika_otpad_33

Međunarodni brendovi uključujući “Coca-Cola” i “Pepsico” pozvali su danas za globalni dogovor za borbu protiv zagađenja plastikom. Ovo bi značilo smanjenje proizvodnje plastike, najbrže rastućeg dela naftne industrije.

Svetski lideri sastaće se ove godine na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini gde će se pregovarati o krizi plastičnog otpada koji zagušuje deponije, zagađuje okeane i ubija živi svet, prenosi Rojters.

Još se ne zna da li će se govoriti o reciklaži i upravljanju otpadom ili će se ići na tvrđe korake kao što je smanjenje proizvodnje, što bi naišlo na otpor naftnih i hemijskih kompanija i zemalja najvećih proizvođača kao što su SAD.

Više od 70 kompanija je potpisalo zajedničko saopštenje među kojima su i kompanije kao što su “Unilever” i “Nestle” koje veliki broj proizvoda pakuju u jednokratnu plastiku ili “Walmart” i “BNP Paribas”.

Nalazimo se u kritičnom trenutku za uspostavljanje sporazuma pod okriljem UN, navodi se u saopštenju uz napomenu da bi dogovor trebalo da smanji proizvodnju i korišćenje nove plastike.

Manje od 10% proizvedene plastike se reciklira, a projekcije su da će se proizvodi od plastike koja se dobija iz nafte i prirodnog gasa udvostručiti u narednih 20 godina. Ovo se vidi kao glavni izvor prihoda naftnih kompanija u budućnosti s obzirom na trend proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i električne automobile.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje