Uređenje kanalske mreže na području Zrenjanina

Reka Begej
Uređenje kanalske mreže na području Zrenjanina

Na području Zrenjanina u toku je uređenje kanalske mreže u 12 katastarskih opština a radove finansiraju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Javno preduzeće “Vode Vojvodine” i grad Zrenjanin.

Izdvojeno je 34 miliona dinara a od te sume Zrenjanin učestvuje sa 20 miliona dinara. Planirano je uređenje 67 kilometara kanalske mreže za potrebe odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Prethodnih dana rašćišćavana je kanalska mreža kod Jankovog Mosta.

– Kanalski sistem, “Međurečje”, specifičan je po tome što se nalazi između dva Begeja, plovnog i starog, a služi za prikupljanje suvišnih voda sa poljoprivrednog zemljišta. Uz radove koje ćemo izvršiti, biće spreman za sezonu odvodnjavanja koja predstoji, a to je neki period od zime do proleća. Paralelno sa ovim radovima, izvodimo radove i na sistemima u drugim katastarskim opštinama, a predstoje nam još radovi na teritoriji Melenaca, Belog Blata, Mužlje i Lazareva. Možemo reći da je kanalska mreža zaista u mnogo boljem stanju nego što je bila pre deset i više godina – kaže Miloš Radosavljević, v.d. direktora JP “Vode Vovodine”.

Radovi se izvode u katastarskim opštinama Knićanin, Mužlja, Čenta, Ečka, Banatski Despotovac, Taraš, Melenci, Jankov Most, Perlez, Klek, Belo Blato i Lazarevo. Izvođač radova je Vodoprivredno privredno društvo “Srednji Banat”, u čijoj nadležnosti je 3.124 kilometara kanalske mreže, 35 crpnih stanica, 309 kilometara odbrambenih nasipa, ali i 2.200 propusta i mostova.

Izvor: Danas

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama