Ukusi tartufa u srcu Beograda – Kako su proizvodi iz Srbije osvojili svet

damar tartufi
damar tartufi

Foto: Damar Tartufi

Poslednjih godina sve češći, a i sve unosniji posao u Srbiji je lov na tartufe, najcenjenije i najskuplje jestive gljive na svetu koja je osim izuzetnog ukusa, čuvena i po svojim lekovitim svojstvima.

Traganje za tartufima je ozbiljan biznis u koji se kako mnogi „majstori“ ovog posla kažu, ne treba upuštati bez prethodnog znanja.

Do sada je u Srbiji pronađena približno polovina svih do sada poznatih evropskih pravih tartufa što govori o značajnom bogatstvu naše zemlje što se ove vrste tiče.

U srcu Beograda, u boemskoj četvrti Skadarlija, nalazi se prodavnica tartufa „Damar Tartufi“, a i cela paleta proizvoda od najluksuznijih pečuraka, upakovanih u „lepotu za poneti“.

Firma “Damar Confit” bavi se preradom i prodajom svežih tartufa sa idejom da, između ostalog, srpski tartuf predstavi svetu.

Tako su poslednjih godina uspeli da otvore nova tržišta, dobro se pozicioniraju, postanu prepoznatljivi i plasiraju svoje proizvode širom sveta.

damar tartufi

Foto: Damar Tartufi

Kako su počeli?

Kako za portal SRDA kaže direktor ove firme Danijel Trifunović, za ovaj posao njegov brat Marko i on odlučili su se pre osam godina i prvo čega su se dosetili nakon što su počeli da trguju svežim tartufima je da naprave med sa tartufima.

Potom su proširili lepezu proizvoda pa su tako počeli sa proizvodnjom maslinovog ulja, ajvara, različitih soseva, kasnije i čokolade.

– Ipak, da bi se neko bavio ovim poslom potrebno je da ima iskustva, a brat ga je imao jer se godinama pre toga bavio lovom na tartufe – priča o počecima biznisa naš sagovornik.

Sada imaju više od 200 tragača sa kojima sarađuju, a preuzimanje se obavlja na dnevnom nivou na šest otkupnih stanica u Srbiji.

– Postoje posebne dozvole resornog ministarstva za to, a kako je tartuf berzanska roba potrebno je stalno biti na terenu, pratiti cene kako bismo na vreme prodali ili otkupili robu – navodi Trifunović.

Tartufa ima svuda – na zapadu, severu i jugu zemlje, a jedna od stanica „Damar Tartufa“ je na Fruškoj gori, druga u Sremu, potom u Požarevcu, Jagodini.

damar tartufi

„Lov“ na tartufe

Osim toga, berba tartufa radi se i uz pomoć posebno obučenih pasa koji njuhom otkrivaju gde ima tartufa.

– Imamo organizovane grupe koje pohađaju lov na tartufe uz pomoć specijalno obučenih pasa, labradora ili romanjola, koji se još kao štenad obučavaju i dresiraju da znaju da pronađu tlo koje ima tartufe. U šumama postoji deo zemlje koji konstantno daje tartufe i predstavlja „mali rudnik“, lovci obeleže to mesto i svakodnevno ga posećuju – objašnjava Trifunović.

U zavisnosti od vrste, tartufi rastu na dubini od 10 do 70 centimetara. Prema boji, dele se na bele i crne: berba crnih je rezervisana za leto, a belih tokom zime.

sir sa tartufima

Foto: Damar Tartufi

Dobra zarada, a od čega zavisi kolika?

Kada je reč o cenama i tome koliko je ovaj posao unosan, sagovornik nije mogao da precizira iznose, ali kaže da na cenu tartufa utiče nekoliko faktora među kojima su i količine, kakva je sezona, potom kvalitet, da li je roba sveža, da li je reč o belom ili crnom tartufu…

– Kako je ovogodišnja sezona loša i cena je u otkupu duplo skuplja nego prošle godine. Ne postoji fiksna cena, ona se menja na dnevnom nivou, a sada je zbog malih količina usled loše sezone cena veoma visoka – dodaje Danijel Trifunović.

Mnogi koji se bave ovim poslom ukazuju da je beli tartuf skuplji od crnog jer je ređi, a neke procene su da se kreće od 100 EUR pa do 5.000 EUR u svetu, a kod nas je zbog toga što ova oblast nije u potpunosti regulisana cena niža. Italijani, Francuzi, Slovenci prodaju tartufe za mnogo veći novac nego što se to čini u Srbiji.

U asortimanu „Damar Tartufa“ je 45 proizvoda i u planu im je je proširenje, odnosno planiraju da uvedu još nekoliko novih.

U gift šopu u Skadarliji najviše se traži maslinovo ulje, zatim karpaćo od tartufa, namaz od tartufa i maslina.

Maslinovo ulje se najvše kupuje jer je veoma jednostavno i praktično za upotrebu, njime se može preliti sir, a može se koristiti i uz salate, pice, paste…

damar tartufi

Brend iz Srbije prepoznat u svetu

Iz godine u godinu pronalaze nove kupce i brend „Damar Tartufi“ postao je prepoznatljiv u svetu budući da proizvode izvoze u 27 zemalja širom sveta, gotovo na svim kontinentima.

Proizvodnja je u Jagodini, a gift šop u Beogradu – kutak je gde svi koji su zainteresovani mogu da degustiraju proizvode, organizuju tim bildinge, ali i da prisustvuju prezentacijama ukoliko žele da saznaju više od o tartufima.

Za one sa posebno istančanim ukusima na raspolaganju je i degustacioni salon, gde mogu probati specijaliteti od tartufa.

damar tartufi

Proizvodi „Damar Tartufa“ mogu se naći u nekim marketima, prevashodno u Beogradu i Novom Sadu, a kako je reč o ekskluzivnoj robi, uglavnom ih ima i u vinotekima, restoranima, hotelima, prodavnicama zdrave hrane. Za one koji više vole kupovinu iz doma, tu je i online prodavnica.

Na beogradskom aerodromu takođe imaju svoju policu budući da su poslednjih godina posebno prepoznatljivi stranim turistima.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje