U Kragujevcu prikupljeno 107 tona stakla za reciklažu za godinu dana

Reciklaža stakla
projekat_zvona_za_staklo_kontejneri

U Kragujevcu je do maja 2022. godine prikupljeno 107 tona staklenog ambalažnog otpada za godinu dana, što je za 223% više nego prethodnih godina. Sakupljene količine predate su dalje na reciklažu, a sticanju navika razdvajanja otpada pomoglo je značajno uvećanje broja reciklažnih kontejnera za staklo, prenosi Glas Šumadije.

Kako bi se stopa reciklaže ambalažnog otpada u regionu približila procentima razvijenih evropskih zemalja, Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, pokrenula je početkom 2020. projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“.

Inicijativu u Srbiji sprovode NALED i “Sekopak”, a Kragujevac je tada izabran za opštinu u kojoj će se projekat pilotirati. Ubrzo je u gradu postavljeno 120 “zvona” za reciklažu staklenih flaša i tegli, a osnovni cilj bio je da se trenutne prikupljene količine uvećaju za 20%.

Osim Kragujevca, u projekat su uključeni gradovi Beograd, Niš, Sombor, Novi Sad i opština Varvarin, a ukupno je dosad postavljeno 600 kontejnera za reciklažu stakla.

Sve lokacije zvona za staklo u Kragujevcu možete pronaći na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije  kada u pretrazi odaberete Kragujevac a kao vrstu otpada staklo.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje