U Kragujevcu prikupljeno 107 tona stakla za reciklažu za godinu dana

Reciklaža stakla
projekat_zvona_za_staklo_kontejneri

U Kragujevcu je do maja 2022. godine prikupljeno 107 tona staklenog ambalažnog otpada za godinu dana, što je za 223% više nego prethodnih godina. Sakupljene količine predate su dalje na reciklažu, a sticanju navika razdvajanja otpada pomoglo je značajno uvećanje broja reciklažnih kontejnera za staklo, prenosi Glas Šumadije.

Kako bi se stopa reciklaže ambalažnog otpada u regionu približila procentima razvijenih evropskih zemalja, Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, pokrenula je početkom 2020. projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“.

Inicijativu u Srbiji sprovode NALED i “Sekopak”, a Kragujevac je tada izabran za opštinu u kojoj će se projekat pilotirati. Ubrzo je u gradu postavljeno 120 “zvona” za reciklažu staklenih flaša i tegli, a osnovni cilj bio je da se trenutne prikupljene količine uvećaju za 20%.

Osim Kragujevca, u projekat su uključeni gradovi Beograd, Niš, Sombor, Novi Sad i opština Varvarin, a ukupno je dosad postavljeno 600 kontejnera za reciklažu stakla.

Sve lokacije zvona za staklo u Kragujevcu možete pronaći na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije  kada u pretrazi odaberete Kragujevac a kao vrstu otpada staklo.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300