“Tetra Pak” i “Polyhedra”: Kroz projekat “PolyAl Incubator” domaći entuzijasti i naučnici osmišljavaju nove proizvode iz upotrebljene ambalaže

Reciklaza polialuminijum
Reciklaza polialuminijum

Foto: Tetra Pak

Kompanije “Tetra Pak” i “Polyhedra” pokrenule su projekat “PolyAl Incubator”, u okviru kog će mladi istraživači i entuzijasti iz Srbije imati priliku da rade na kreiranju novih proizvoda od polialuminijuma, materijala koji nastaje u procesu reciklaže kartonske ambalaže za napitke, saopštio je “Tetra Pak”.

Prvo predstavljanje projekta “PolyAl Incubator” obavljeno je ovog vikenda u prostorijama kompanije “Polyhedra” u Beogradu, gde su zainteresovani imali priliku da se upoznaju sa ciljevima projekta, načinu učešća i narednim koracima. Naredni Info dan ovog projekta biće organizovan u četvrtak, 8. juna, u 18h, a svi koji su zainteresovani će imati mogućnost da se detaljnije informišu o karakteristikama polialuminijuma, njegovoj reiskoristivosti i trenutnim rešenjima koja već postoje širom sveta.

Prijave su otvorene za sajtu Polyhedre  www.polyhedra.co/polyal, a prijavljivanje timova moguće je obaviti do 20. juna.

Polyhedra info dan

Foto: Tetra Pak

U periodu od početka jula do kraja oktobra učesnici projekta će proći kroz program od šest radionica koji obuhvata rad sa ekspertima iz kompanija “Polyhedra” i “Tetra Pak”, kao i sa predavačima sa lokalnih fakulteta, koji će ih bliže upoznati sa karakteristikama i načinima obrate polialuminijuma, tehnikama fabrikacije i osnovama industrijskog dizajna, ali razumevanju procesa reciklaže i osnovama kružne ekonomije.

Pored toga, timovi će na ovim radionicama imati priliku i da razvijaju svoje ideje za nove proizvode i da istražuju i stvaraju prototipe, koristeći sve resurse i tehnologije koji su na raspolaganju u Polyhedrinoj laboratoriji, kao što su 3D štampači, CO2 laseri ili CNC glodalice.

Za najviše tri tima koji budu izabrani tokom oktobra, na bazi kreativnosti i funkcionalnosti predloženih rešenja, namenjene su novčane nagrade u ukupnom iznosu od 5.000 EUR, koje će dalje moći da koriste za razvoj prototipa svojih proizvoda do kraja godine. U decembru će biti izabran jedan tim koji će imati mogućnost da dobije dodatnu finansijsku pomoć za finalni razvoj i implementaciju svog prototipa.

Nakon podrške pilot projektima sakupljanja i upravljanja otpadom i drugih edukativnih inicijativa namenjenih lokalnim zajednicama u Srbiji, kompanija “Tetra Pak” se ovoga puta, kroz saradnju sa kompanijom “Polyhedra” opredelila da podrži istraživačke timove koji će raditi na kreiranju novih proizvoda iz polialuminijuma, materijala koji je, zajedno sa papirnim vlaknima, jedan od rezultata procesa reciklaže višeslojne kartonske ambalaže.

Polialuminijum koji će biti korišćen za ovaj projekat dolaziće iz fabrike “Brzan plast” u Batočini, jednog od postrojenja za reciklažu kartonske ambalaže za napitke u koje odlazi upotrebljena ambalaža koja je prethodno pravilno sortirana.

– Aktivno radimo na tome da sva naša pakovanja budu reciklirana, kako bi materijali od kojih su napravljena što duže ostali u upotrebi. Od slojeva aluminijuma i PVC-a koji se koriste u izradi naše ambalaže širom sveta već nastaju brojni korisni proizvodi, kao što su elementi za uređenje domova, vodootporni materijali ili čak i patike za školsku decu u Ekvadoru – navodi Tanja Basta, ekspert za održivo poslovanje za Istočnu Evropu kompanije “Tetra Pak”.

– Verujem da će tim “Polyhedre”, zajedno sa mladim entuzijastima i istraživačima koji se prijave za učešće u projektu, takođe kreirati zanimljive i inovativne proizvode koje ćemo uskoro moći da vidimo i u svakodnevnoj upotrebi. Na taj način, bićemo još jedan korak bliže potpunom zatvaranju kruga cirkularnosti naše ambalaže, od odgovorne nabavke materijala za proizvodnju, do stvaranja novih proizvoda nakon upotrebe – rekla je Basta.

Polialuminijum

Foto: Tetra Pak

Projekat “PolyAl Incubator” takođe nije prvi put da tim “Polyhedre” otvara svoja vrata kreativcima koji su zainteresovani za reciklažu. Neki od ranijih projekata koji su kao cilj takođe imali unapređenje reciklažnih mogućnosti u Srbiji uključuju i projekte reciklaže elektronskog otpada, kompostiranje organskog otpada, kao i saradnju sa Beogradskim univerzitetom, ali i lokalnim start-up kompanijama koje se bave reciklažom.

– Naš program posvećen reciklaži i do sada je nailazio na odličan odziv, jer su mladi ljudi kod nas generalno svesni značaja očuvanja životne sredine. Povezivanje mladih entuzijasta, akademske zajednice i privrede uvek daje odlične rezultate i zahvalni smo kompaniji “Tetra Pak” koja se opredelila da sa nama radi na pronalasku rešenja za praktičnu upotrebu materijala koji nastaju reciklažom njihove ambalaže. Siguran sam da će timovi koji budu učestvovali u PolyAl Incubatoru doći do veoma kreativnih i korisnih rešenja za upotrebu poli-aluminijuma i nadam se da ćemo prve proizvode od ovog materijala uskoro moći da vidimo i u Srbiji – izjavio je Jovan Jovanović, iz “Polyhedra” programa za reciklažu.

***

Kako funkcioniše reciklaža višeslojne kartonske ambalaže pogledajte u tekstu Reciklaža Tetra Pak ambalaže – Od upotrebljene višeslojne kartonske ambalaže dobijaju se maramice, ubrusi, kutije, gajbice – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300