“Rio Tintov” partner “InoBat” planira izgradnju fabrike za proizvodnju i reciklažu baterija u Ćupriji

elektricni automobil
elektricni automobil

Slovački startap “InoBat” odabrao je Ćupriju kao lokaciju za svoju gigafabriku za proizvodnju i reciklažu baterija. Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. godine između ove firme, u koju je investirao i “Rio Tinto” i Vlade Srbije.

“InoBat” je na svom sajtu objavio da je potpisao memorandume o razumevanju sa Ministarstvom finansija i Opštinom Ćuprija o izgradnji svoje druge gigafabrike.

– Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Ćuprija lokacija za projekat naše fabrike pod nazivom Lion, koji u toku poslednje dve godine razvijamo sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) – saopštio je “InoBat”.

Prema navodima kompanije, Lion će biti njena druga gigafabrika u centralnoj i istočnoj Evropi. “InoBat” završava pilot liniju za istraživanje i razvoj u mestu Voderadi u Slovačkoj.

“InoBat” je podsetio da je Vlada Srbije spremna da ponudi podsticajni paket od 419 miliona EUR za projekat Lion.

Fabrika će proizvoditi baterije za skladištenje energije i električna vozila, kao i reciklirati baterije, naveo je “InoBat” i obećao da će poslovanje biti u usklađeno sa njihovom comC2C platformom za razvoj cirkularnog lanca vrednosti.

Inače, “InoBat” je u novembru 2022. potpisao preliminarne sporazume sa Vladom Srbije o izgradnji gigafabrike.

Jedan od investitora u “InoBat” je i “Rio Tinto”, koji je razvijao projekat Jadar za dobijanje litijuma u Srbiji. Posle masovnih protesta širom Srbije i protivljenja stručne javnosti, Vlada Srbije je odlučila da ovaj projekat obustavi.

Međutim, postoje sumnje da je projekat samo privremeno obustavljen, pa ih dogovori poput ovog sa firmom InoBat dodatno pojačavaju.

InoBat će saradnju sa kineskom firmom Minth Group početi u Srbiji

Marijan Boček, generalni direktor firme “InoBat”, rekao je da su Ćupriju odabrali zbog gostoljubive lokalne zajednice i praktične i proaktivne opštinske vlasti.

– Još jedan veliki plus je potencijal za zajednički razvoj distribuirane energetske pametne mreže i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju – dodao je Boček.

Prema rečima Tare Lindstet, članice Odbora direktora i direktorke za razvoj, projekat Lion se razvija dobro. Ona je podsetila da je ranije ove godine “InoBat” potpisao memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom “Minth Group” o saradnji u celom lancu snabdevanja baterijama u Evropi, počevši od Srbije.

– Na našu odluku da lociramo gigafabriku u Srbiji delimično je uticalo dugo i pozitivno iskustvo kineske kompanije u ovoj zemlji – rekla je Lindstedt.

Džimi Vong, generalni direktor za Evropu u kompaniji “Minth Group”, izjavio je da kompanija raspolaže sa osam poslovnih lokacija u toj balkanskoj zemlji.

– Zadovoljstvo nam je što možemo da podržimo investiciju firme “InoBat” u Srbiji, čime se obezbeđuju nova radna mesta u dekarbonizovanoj cirkularnoj ekonomiji – rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Maria Paulina Mogolon, menadžer firme “InoBat” za Evropu i Latinsku Ameriku, veruje da će zahvaljujući projektu Lion Srbija biti na mapi evropskih rešenja za skladištenje niskougljenične i obnovljive energije, kao i lanaca za snabdevanje baterijama za električna vozila.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300