RERI: Ziđinu milion dinara kazne zbog zagađenja reke Mali Pek

Bor
bor_reri

Foto: reri.org.rs

Postupajući po krivičnoj prijavi koju je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo protiv kompanije “Ziđin Koper” zbog zagađenja teškim metalima reke Mali Pek u martu 2021. godine, nadležno tužilaštvo u Negotinu naložilo je toj kompaniji i njenom direktoru Jian Ximing da zbog krivičnog dela zagađenje životne sredine u humanitarne svrhe uplate milion dinara.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu RERI, reka Pek je zbog zagađenja u martu 2021. godine, usled aktivnosti kompanije “Ziđin Koper” poprimila mutnu, crvenu, bakarnu i zelenu boju, što je, kako su naveli, uznemirilo javnost.

Istakli su da su angažovali Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, koji je sproveo uzorkovanje mulja iz reke, a rezultati uzorkovanja su pokazali da je mulj izuzetno zagađen zbog visokih koncentracija zagađujućih materija.

Bakra u 17 puta većoj količini u odnosu na propisanu, arsena u 3,5 puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu, kao i olova u gotovo dva puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu, piše u saopštenju.

Rezultati uzorkovanja površinskih i otpadnih voda koje je sproveo Zavod za javno zdravlje Timok iz Zaječara, na poziv RERI, pokazali su da su nizvodno od rudnika višestruko prekoračene granične vrednosti zagađujućih materija.

Gvožđa u količini pet puta većoj u odnosu na propisanu vrednost, kao i mangana u dvostruko većoj količini u odnosu na propisanu vrednost, dok je reka Mali Pek pripadala petoj klasi površinskih voda (površinske vode koje pripadaju ovoj klasi se ne mogu koristiti ni u jednu svrhu), navodi se u saopštenju.

Istakli su da je uzorkovanje vršeno i uzvodno od rudnika, kao i neposredno posle uliva Malog Peka u Pek, kao i da je vrednost zagađujućih materija na tim lokacijama bila u dozvoljenim okvirima, čime su, kako su naveli, želeli da pokažu da zagađenje “može poticati isključivo od nezakonitih aktivnosti kompanije Ziđin Koper”.

Iz RERI su pozdravili napor nadležnog tužilaštva da se utvrdi odgovornost pravnog lica za krivična dela koja se odnose na zagađenje životne sredine i ocenili da ta odluka predstavlja značajan doprinos pravnoj praksi, kao i delimičnu satisfakciju u postizanju specijalne prevencije usmerene protiv izvršioca krivičnog dela.

S druge strane, RERI ukazuje da naročito zabrinjava izostanak reakcije nadležnih inspekcijskih organa, u konkretnom slučaju ministarstva zaštite životne sredine i ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su utvrdili nezakonitosti na koje je RERI u dužem vremenskom periodu ukazivao, a koje povodom navedenog sami nisu podneli niti jednu krivičnu prijavu, dodaje se u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300