RERI traži vanredan inspekcijski nadzor “Ziđina” zbog visoke koncentracije arsena u vazduhu

Bor
bor_reri

Foto: reri.org.rs

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Društvo mladih istraživača iz Bora podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za vanredni inspekcijski nadzor nad kompanijom “Ziđin Bor koper” zbog sumnje da su visoke koncentracije arsena u vazduhu tokom 2021. u Boru posledica prerade rude u topionici bakra u okviru njihovog privredno-industrijskog kompleksa.

Kako je objavio danas RERI, visoke koncentracije arsena, kako je istaknuto, zabeležene su i tokom 2022. godine, te je tako krajem januara koncentracija arsena u vazduhu bila 180 puta viša od dozvoljene.

RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora zahtevaju hitno sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora, koji će rezultirati nalaganjem kompaniji Zijin da sprovede tehničke, tehnološke i organizacione mere za sanaciju izvora i uzroka emisije arsena iz svojih postrojenja, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da, ukoliko utvrdi nezakonitosti, inspektor Ministarstva zaštite životne sredine može naložiti mere za njihovo otklanjanje, te može i privremeno ili trajno zabraniti rad izvora zagađenja.

Inspektor takodje može pokrenuti prekršajne postupke, postupke za privredne prestupe i podneti krivične prijave.

Na osnovu prikupljenih podataka, a u cilju utvrdjivanja odgovornosti zbog prekomernih koncentracija arsena u Boru, RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora će, ukoliko nadležna inspekcija propusti da to uradi, pokrenuti postupke protiv svih odgovornih lica.

Najveće prekoračenje na stanici Jugopetrol

Podseća se da Zakon o zaštiti vazduha zabranjuje prekoračenja propisanih vrednosti nivoa zagadjujućih materija u vazduhu, te dozvoljena prosečna vrednost na godišnjem nivou za arsen (ukupna količina u suspendovanim PM10 česticama) iznosi šest ng/m3.

Međutim, kako je naglašeno, prosečna godišnja vrednost sadržaja arsena u Boru višestruko premašuje dozvoljene vrednosti na svakoj mernoj stanici u gradu.

Tako su prema Izveštaju o kvalitetu vazduha u Boru iz 2021. godine, najveća prekoračenja zabeležena na mernoj stanici „Jugopetrol“.

Ukazano je da je topljenje rude bakra i eksploatacije ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala Zidjinova registrovana pretežna delatnost, te da je zato “jasno da su prekomerne emisije posledica poslovnih aktivnosti ove kompanije”.

Podseća se i da je kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagadjenja vazduha u gradu Boru usvojen u julu 2021. godine, ali da za njegovo sprovodjenje nisu izdvojena sredstva iz gradskog budžeta, kao i da nakon skoro deset meseci od usvajanja plana on nije doveo do smanjenja koncentracije arsena u vazduhu.

Profesoka i šefica katedre za zaštitu životne sredine na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Boru Snežana Šerbula navela je da je arsen uvek bio problem u Boru.

– Arsenopirit je prateći mineral rude bakra i što je veće topljenje rude bakra sa velikom koncentracijom arsena, to su veće i koncentracije arsena u vazduhu – objasnila je Šerbula.

Izaziva rak pluća

Kako bi ilustrovala štetnost arsena, ona je skrenula pažnju na posledice zagađenja ovom materijom na živi svet.

– Na Tehničkom fakultetu u Boru radili su biomonitoring lekovitog bilja. Odgovor biljaka na zagadjenu životnu sredinu je isti kao i kod ljudi, usvajanje višaka arsena i teških metala dovodi do teških oštećenja i bolesti –  kazala je Šerbula.

Neorganski arsen može izazvati akutne, pod-akutne ili hronične efekte, (sa uticajem na ceo organizam ili sa lokalnim uticajem).

U uslovima inhalacione izloženosti arsenu, kritični efekat na zdravlje je izazivanje raka pluća.

U zvaničnoj studiji Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji, izrađenoj od strane Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite životne sredine i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, izneti su podaci o oboljevanju Borana, te se navodi da “za sve maligne tumore osim tumora kože, postoji značajno veći rizik u obolevanju i umiranju i kod muškaraca i kod žena u Boru”.

Ovaj obrazac se opaža za rak bronhija i pluća, rak jetre, pankreasa, bubrega, bešike, rak kolona i rektuma, štitne žlezde, limfopoetskog tkiva, Hodžkinovog i ne-Hodžkinovog limfoma…, navedeno je u izveštaju, podsetio je RERI u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300