RERI traži vanredan inspekcijski nadzor “Ziđina” zbog visoke koncentracije arsena u vazduhu

Bor
bor_reri

Foto: reri.org.rs

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Društvo mladih istraživača iz Bora podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za vanredni inspekcijski nadzor nad kompanijom “Ziđin Bor koper” zbog sumnje da su visoke koncentracije arsena u vazduhu tokom 2021. u Boru posledica prerade rude u topionici bakra u okviru njihovog privredno-industrijskog kompleksa.

Kako je objavio danas RERI, visoke koncentracije arsena, kako je istaknuto, zabeležene su i tokom 2022. godine, te je tako krajem januara koncentracija arsena u vazduhu bila 180 puta viša od dozvoljene.

RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora zahtevaju hitno sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora, koji će rezultirati nalaganjem kompaniji Zijin da sprovede tehničke, tehnološke i organizacione mere za sanaciju izvora i uzroka emisije arsena iz svojih postrojenja, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da, ukoliko utvrdi nezakonitosti, inspektor Ministarstva zaštite životne sredine može naložiti mere za njihovo otklanjanje, te može i privremeno ili trajno zabraniti rad izvora zagađenja.

Inspektor takodje može pokrenuti prekršajne postupke, postupke za privredne prestupe i podneti krivične prijave.

Na osnovu prikupljenih podataka, a u cilju utvrdjivanja odgovornosti zbog prekomernih koncentracija arsena u Boru, RERI i Društvo mladih istraživača iz Bora će, ukoliko nadležna inspekcija propusti da to uradi, pokrenuti postupke protiv svih odgovornih lica.

Najveće prekoračenje na stanici Jugopetrol

Podseća se da Zakon o zaštiti vazduha zabranjuje prekoračenja propisanih vrednosti nivoa zagadjujućih materija u vazduhu, te dozvoljena prosečna vrednost na godišnjem nivou za arsen (ukupna količina u suspendovanim PM10 česticama) iznosi šest ng/m3.

Međutim, kako je naglašeno, prosečna godišnja vrednost sadržaja arsena u Boru višestruko premašuje dozvoljene vrednosti na svakoj mernoj stanici u gradu.

Tako su prema Izveštaju o kvalitetu vazduha u Boru iz 2021. godine, najveća prekoračenja zabeležena na mernoj stanici „Jugopetrol“.

Ukazano je da je topljenje rude bakra i eksploatacije ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala Zidjinova registrovana pretežna delatnost, te da je zato “jasno da su prekomerne emisije posledica poslovnih aktivnosti ove kompanije”.

Podseća se i da je kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagadjenja vazduha u gradu Boru usvojen u julu 2021. godine, ali da za njegovo sprovodjenje nisu izdvojena sredstva iz gradskog budžeta, kao i da nakon skoro deset meseci od usvajanja plana on nije doveo do smanjenja koncentracije arsena u vazduhu.

Profesoka i šefica katedre za zaštitu životne sredine na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Boru Snežana Šerbula navela je da je arsen uvek bio problem u Boru.

– Arsenopirit je prateći mineral rude bakra i što je veće topljenje rude bakra sa velikom koncentracijom arsena, to su veće i koncentracije arsena u vazduhu – objasnila je Šerbula.

Izaziva rak pluća

Kako bi ilustrovala štetnost arsena, ona je skrenula pažnju na posledice zagađenja ovom materijom na živi svet.

– Na Tehničkom fakultetu u Boru radili su biomonitoring lekovitog bilja. Odgovor biljaka na zagadjenu životnu sredinu je isti kao i kod ljudi, usvajanje višaka arsena i teških metala dovodi do teških oštećenja i bolesti –  kazala je Šerbula.

Neorganski arsen može izazvati akutne, pod-akutne ili hronične efekte, (sa uticajem na ceo organizam ili sa lokalnim uticajem).

U uslovima inhalacione izloženosti arsenu, kritični efekat na zdravlje je izazivanje raka pluća.

U zvaničnoj studiji Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji, izrađenoj od strane Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite životne sredine i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, izneti su podaci o oboljevanju Borana, te se navodi da “za sve maligne tumore osim tumora kože, postoji značajno veći rizik u obolevanju i umiranju i kod muškaraca i kod žena u Boru”.

Ovaj obrazac se opaža za rak bronhija i pluća, rak jetre, pankreasa, bubrega, bešike, rak kolona i rektuma, štitne žlezde, limfopoetskog tkiva, Hodžkinovog i ne-Hodžkinovog limfoma…, navedeno je u izveštaju, podsetio je RERI u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje