Predstavljene pametne prese za reciklažu limenki u okviru Evropske zelene nedelje

prese za limenke idea
prese za limenke idea

Foto: europa.rs

Zagađenje pogađa svakoga i ima dugoročne posledice po zdravlje ljudi. Ali ima nade. Zajedničkim radom možemo učiniti dobro za naše društvo. Zajednički rad je ključ. Sa našim partnerima organizovali smo ove nedelje desetak zelenih aktivnosti širom Srbije u okviru Evropske zelene nedelje 2022. godine, izjavio je Antoan Avinjon, programski menadžer pri Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

U skladu sa ovim težnjama, u okviru Evropske zelene nedelje koja je ove godine trajala od 30. maja do 5. juna, predstavljene su pametne prese za reciklažu aluminijumskih limenki i sistemom registracije korisnika putem aplikacije Solagro.app, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Postavljene na deset lokacija širom Beograda, ove prese su deo sistema koji aluminijum iz limenki koristi praktično bezbroj puta i svaku limenku pretvara u novu limenku, time zatvarajući krug njihove proizvodnje.

Predstavnica Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Zorica Bilić je istakla da je, u cilju unapređenja životne sredine i odgovora na rastući problem klimatskih promena, neophodna saradnja sva tri sektora ali i korišćenje punog potencijala koji moze da pruži proces digitalizacije.

– Upravo zato je Nemačka razvojna saradnja na ovom projektu udružila snage sa javnim, privatnim i civilnim sektorom u adresiranju izazova reciklaže limenki a sve uz podršku inovativnih digitalnih rešenja.

Zorica Bilić očekuje da će se građani upoznati sa pametnim presama i da će u narednom periodu biti više motivisani da na ovaj način doprinesu zdravijoj životnoj sredini.

prese idea

Foto: europa.rs

–  “Ball” je kompanija koja posebnu pažnju posvećuje ulaganju u nove tehnologije, ne samo u cilju unapređenja biznisa, već zato što zaista naše poslovanje zasnivamo na cirkularnosti. Mi proizvodimo ambalažu koja može 100% da se reciklira, neograničen broj puta sa minimalnim gubicima. Trenutno se u Evropi reciklira 76% limenki, ali novim ulaganjima želimo da do 2030. godine to bude 90%. Zbog toga ulažemo u nove tehnologije koje će doprineti efikasnom uspostavljanju sistema reciklaže. Svesni smo da odgovornost za budućnost naše planete podjednako dele svi činioci društva – država, pojedinci, ali i kompanije i upravo zbog toga je uspostavljanje efikasnog sistema reciklaže naš imperativ – rekla je Jelena Kiš Petljanski iz kompanije “Ball Pakovanja Evropa”.

Jelena Mitrović, direktor sektora in-store komunikacija  “Mercator-S” napominje: “Mercator-S” je kompanija koja se trudi da promoviše vrednosti kao što su zdraviji život i čistija sredina, i zato smo veoma srećni što smo deo projekta koji našim kupcima daje mogućnost da se jednostavnije i lakše uključe u proces reciklaže. Veoma ponosni na to što su prve pametne prese u Srbiji postavljena upravo u našim IDEA prodavnicama, i zaista nam je drago što danas zajedno možemo da obeležimo Evropsku zelenu nedelju u Srbiji.

Kampanja se realizuje u okviru projekta “Pametni sistem za sakupljanje limenki i ambalažnog otpada u gradovima”, koji je podržan kroz program razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom develoPPP, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Projekat zajednički sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanije “Ball Pakovanja Evropa”, “Mercator-S” i “Solagro Smart Recycling”, u saradnji sa međunarodnim programom Svaka limenka se računa.

– Pokrenuli smo novi projekat, gde će EU i Ministarstvo životne sredine Srbije isporučiti potpuno novu opremu kao što su kamioni za sakupljanje otpada i kante za smeće u 17 opština. Doprinos EU iznosi 6 miliona EUR, srpske nacionalne i lokalne vlasti koje učestvuju u projektu dale su 1,8 miliona EUR. To znači 26 novih kamiona za sakupljanje otpada, više od 90.000 kontejnera i kanti, te kampanje javnog informisanja organizovane u 17 opština. Velika je promena da građani počnu sa razvrstavanjem otpada kod kuće, kako bismo izbegli da sve ide na deponiju – naglasio je Avinjon.

***

Lokacije presa za limenke i sve druge lokacije gde možete predati limenke možete pronaći na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje