Potpisani ugovori za regionalne centre za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

deponija
deponija

Foto: pexels/tom fisk

Upravljanje čvrstim otpadom jedan je od najvećih ekoloških problema u Srbiji čijem je rešavanju Vlada Srbije izuzetno posvećena. Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara na kojem ubrzano radimo rešićemo taj problem u 50 gradova i opština – izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu.

Ugovore za drugu fazu, odnosno nastavak realizacije projekta “Program upravljanja čvrstim otpadom u Republici Srbiji”, koji je vredan 150 miliona EUR a finansira se iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuske agencije za razvoj (AFD), danas su potpisali ministarka Vujović, potpredsednik EBRD Alan Piju i direktori JKP “Regionalna deponija Srem-Mačva” i JKP “Regionalna deponija Pirot”. Potpisivanju su prisustvovali direktor regionalne kancelarije AFD za Zapadni Balkan Dominik Otberg i gradonačelnici Sremske Mitrovice i Pirota.

Ministarka je podsetila da se uveliko radi na projektima iz prve faze za koju su ranije potpisani ugovori, a koja obuhvata regionalne centre u Užicu, Novoj Varoši, Valjevu i Somboru.

– Izgradnja regionalnih i reciklažnih centara širom Srbije govori o našoj ozbiljnosti u nameri da gradimo zelenu infrastrukturu i time menjamo ekološku sliku Srbije nabolje, zarad čistije i zdravije budućnosti. Benefiti ovih projekta su višestruki, jer ćemo njihovom realizacijom unaprediti kvalitet životne sredine, popraviti kvalitet života i povećati procenat reciklaže u našoj zemlji, čemu i težimo. Na taj način poštujemo principe cirkularne ekonomije i pre svega obaveze iz Zelene agende kojoj smo izuzetno posvećeni – rekla je Vujović.

ugovori regionalni centri upravljanja otpadom

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarka je zahvalila potpredsedniku EBRD i njegovom timu na dobroj saradnji i efikasnosti u realizaciji kapitalnog projekta zamene kotlova u kragujevačkoj toplani i izrazila nadu da će istom brzinom biti realizovan i projekat izgradnje infrastrukture za upravljanje otpadom širom Srbije.

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Alan Piju je istakao da je modernizacija ekološke i zelene infrastrukture jedan od glavnih prioriteta EBRD u regionima u kojima investira.

– Zajedno sa projektom izgradnje novog regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Vinči, koji EBRD takođe podržava, ovaj projekat označava novu prekretnicu za infrastrukturu upravljanja otpadom u Srbiji i sektor životne sredine. Dodatna korist projekta je što će doprineti u izgradnji kapaciteta i znanja potrebnih da se Srbija približi standardima EU u ovoj oblasti – rekao je Piju.

Direktor regionalne kancelarije AFD za Zapadni Balkan Dominik Otberg izjavio je da će ovaj projekat doneti konkretne rezultate u smislu efikasnijeg upravljanja otpadom, boljeg stanja životne sredine i kvalitetnijeg života građana.

– Projekat je rezultat višegodišnjeg angažovanja Francuske agencije za razvoj koja podržava Srbiju u postizanju ključnih reformi koje se odnose na održivi zeleni razvoj. U sklopu ove inicijative, nastavićemo intenzivno da investiramo u ključne projekte u Srbiji i regionu – rekao je Otberg.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje