Počeo da radi vetropark “Krivača” kod Golupca

Vetrenjaca
vetrenjaca_37_obnovljivi_izvori

Vetropark “Krivača” kod Golupca pušten je danas u rad. To je prvi vetropark u istočnoj Srbiji, a u vlasništu je kompanija MK grupa i Alfi Renewables.

Zajednička investicija je u vrednosti 165 miliona evra.

Kapacitet vetroparka je 105 megavata (MW) i sa 22 vetroturbine i godišnje će proizvoditi 310 gigavat sati (GWh) zelene energije, što je ekvivalent potrebama za strujom za 75.000 domaćinstava.

Generalni direktor “MK grupe” Mihailo Janković nada se da će “Krivača” biti prvi projekat obnovljivih izvora u regionu, jer je Srbija zemlja sa izuzetnim potencijalom energija vetra.

– Zato i verujemo da je današnji događaj od velikog značaja za energetsku tranziciju Srbije i da je ova kapitalna investicija i primer pravca za dalji razvoj energetike u regionu i u našoj zemlji – rekao je Janković.

Otvaranju vetroparka prisustvivali su premijer Srbije Miloš Vučević, ministarke energetike Dubravke Đedović Handanović, ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300