Počela proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja iz 15 beogradskih opština

elektrana deponija vinca

Foto:bcenergy.rs

Kompanija “Beo čista energija” objavila je danas da je u Beogradu počela proizviodnja energije iz otpada koji se sakuplja sa teritorije 15 gradskih opština.

“Beo čista energija”, koju su osnovali japanska korpracija Itochu, francuska Veolia Grupa i panevropski fond iz Luksemburga Marguerite, uspešno je započela 1. jula pružanje punog obima usluga u skladu sa Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom u oblasti upravljanja otpadom, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je “Beo čista energija”, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

Dobijanjem zelene električne i toplotne energije, termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje (43,6 t/sat) komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbediće se električna energija za pet odsto i toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu.

Dodatno, kako je naglašeno, tretmanom otpada će se značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti merljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog CO2 na godišnjem nivou.

Od 1. jula ove godine, stručni timovi “Veolia” zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju.

Podseća se da je “Beo Čista Energija” u septembru 2017. godine potpisala Ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom za pružanje usluga prerade i odlaganja komunalnog i građevinskog otpada na period od 25 godina.

***

U Vinči se spaljuje reciklabilan i opasan otpad iz domaćinstva – Elektrana na otpad u Beogradu u završnoj fazi testiranja – SRDA

***

“Veolia” preuzima upravljanje deponijom Vinča od francuske SUEZ grupe – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300