“Veolia” preuzima upravljanje deponijom Vinča od francuske SUEZ grupe

preuzimanje Sueza od Veolie
veolia_suez

Kompanija “Veolia” preuzima od francuske kompanije SUEZ poslove u vezi sa deponijom Vinča u Beogradu, saznaje portal SRDA.rs. Situacija u Srbiji je posledica globalnog spajanja dva francuska giganta.

– “Veolia” završava sve administrativne saglasnosti koje se odnose na preuzimanje i izvesno je da će tokom januara 2022. godine 40% suvlasništva SUEZ-a u kompaniji “Beo Čista Energija” preuzeti “Veolia” – rekao je za portal SRDA.rs Vladimir Milovanović, direktor “Beo Čista Energija”, koja upravlja deponijom Vinča.

Kako navodi Milovanović, planom preuzimanja je predviđeno da tim menadžera i stručnjaka SUEZ-a, koji su angažovani na realizaciji Ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom, ostane nepromenjen, tako da promena vlasničke strukture ne bi trebalo da ima uticaja na realizaciju svih ugovornih obaveza kompanije “Beo Čista Energija”.

Uz SUEZ koji ima 40%, u vlasničkoj strukturi “Beo Čista Energija” su  “I-Environment Investments Limited” sa sedištem u Londonu  (40% udela) i “Marguerite Waste Serbia” sa sedištem u Luksembrugu (20% udela).

Partner kompanije “Beo Čista Energija” u Srbiji, koji je zadužen za poslove upravljanja, tretmana, odlaganja otpada i održavanja izgrađenih postrojenja i infrastrukture u deponiji Vinča, jeste kompanija “SUEZ Vinča Operator” d.o.o. Beograd.

S obzirom na to da je “SUEZ Vinča Operator” u 100% vlasništvu francuske SUEZ Grupe, i ovu kompaniju će preuzeti “Veolia”.

Evropska komisija  je saopštila 14. decembra da je odobrila kompaniji “Veolia” akviziciju kompanije SUEZ uz određene uslove koje se “Veolia” obavezala da ispuni.

Već godinu dana unazad se govori o spajanju ova dva preduzeća i o mogućim problemima konkurencije koji mogu da nastanu s obzirom na to da je reč o dva lidera u sektorima tretmana voda i upravljanja otpadom. “Veolia” i SUEZ su 12. aprila saopštili da su kompanije postigle dogovor o spajanju dve grupe, a na konačno preuzimanje se čekalo na odobrenje Evopske komisije.

Podsećamo da su 29. septembara 2017. tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici konzorcijuma koji je predvodila francuska kompanija SUEZ potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije Vinča. Investicija je vredna oko 300 miliona evra, a ugovor je na 25 godina.

Od avgusta 2021. komunalni otpad sa teritorije 15 opština grada Beograda se odlaže na novoj sanitarnoj deponiji komunalnog otpada i novoj deponiji inertnog otpada u Vinči.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300