Osnovana regionala berza za električnu energiju – ADEX

struja_dalekovod_3
struja_dalekovod_3

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije – ADEX, prva regionalna berza električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, zvanično je uspostavljena 23. decembra 2022. u Ljubljani, formalnim potpisivanjem osnivača – ELES, EMS i EPEX SPOT.

ADEX je nastao korporativnim spajanjem BSP Southpool-a i SEEPEX-a, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu. Novoosnovani ADEX će ponuditi harmonizovane i jedinstvene („one-stop-shop“) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima Centralne i Jugoistočne Evrope (CJIE).

– Osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza električne energije BSP koja je prethodno poslovala samo na slovenačkom tržištu, postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru. Ponosan sam što je ELES, kao 100% vlasnik BSP-a, uspeo da, zajedno sa svojim strateškim partnerima sa kojima deli jasnu viziju, realizuje ovaj izuzetni cilj, a što ujedno predstavlja i prvi korak ka uspostavljanju snažne regionalne berze električne energije – rekao je Aleksander Mervar, glavni izvršni direktor ELES-a, operatora prenosnog sistema u Sloveniji, i predsednik ELES grupe.

Jelena Matejić, generalna direktorka EMS-a, rekla je da će osnivanje berze” podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u OIE i održivu zelenu tranziciju”.

– Osim toga, verujemo da će ova inicijativa poslužiti kao dobar model drugim zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi – rekla je Matejić.

ADEX OSNIVANJE

Foto: Seepex

Najvažniji kratkoročni ciljevi ADEX-a vezani su za uspostavljanje unutardnevnog tržišta u Srbiji, kao i za što skorije spajanje srpskog dan-unapred tržišta sa jedinstvenim panevropskim dan-unapred tržištem (SDAC).

– Berza električne energije ADEX će podstaći ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Čitava Evropa će imati koristi od ovog novog centra berzanskih aktivnosti, obzirom da će dodatno ubrzati regionalne i evropske integracije. To, takođe, podrazumeva i udruživanje snaga između regiona radi uspešnog sprovođenja energetske tranzicije. Zadovoljstvo nam je da u ovaj projekat unesemo našu dugogodišnju stručnost u uspostavljanju i upravljanju tržištima električne energije širom Evrope – rekao je Ralf Danielski, glavni izvršni direktor EPEX SPOT.

Inicijativa ostaje otvorena i za sve ostale partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u kako bi unapredili integraciju spot tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

– SEEPEX je, delujući proteklih godina kao jedina operativna berza električne energije u regionu WB6, već postao pouzdano regionalno tržište od poverenja za sve naše članove i ovaj inovativni ADEX kontekst obezbediće značajnu dodatnu vrednost, ne samo srpskom i slovenačkom spot tržištu električne energije, već i celokupnom poslovnom i investicionom ambijentu u ovom delu Evrope – izjavio je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300