Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali berzu struje ADEX

Dalekovodi
dalekovod_struja

Operator prenosnog sistema električne energije u Srbiji, “Elektromreža Srbije” (EMS) saopštila je danas da je sa operatorom prenosnog sistema Slovenije (ELES) i berzom struje evropskih zemalja (EPEX SPOT) uspostavila prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Operator prenosnog sistema u Sloveniji (ELES), Elektromreža Srbije (EMS) i berza električne energije evropskih zemalja (EPEX SPOT) uspostavljaju prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – navedeno je u saopoštenju.

Dodaje se da će novi pravni subjekt “Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije” (ADEX) ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine (isporuke u kratkom roku) električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope (CSEE).

ELES, EMS i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a.

Sporazum predviđa poslovno spajanje berze struje koja posluje na srpskom i slovenačkom tržištu (BSP) i berze električne energije u Srbiji (SEEPEX).

EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i EMS će biti osnivači i akcionari novoosnovane berze električne energije ADEX, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.

– Na ovaj način unapredjujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbedjujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rešenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost – rekao je generalni direktor ELES-a Aleksandar Mervar.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da je osnivanje nove berze “izvanredno dostignuće koje će dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv uzor za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi”.

U saopštenju se navodi da su poodmakli razgovori o pridruživanju i mađarskog operatera prenosnog sistema (MAVIR), a da ta inicijativa ostaje otvorena za sve druge partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u radi napretka u integraciji spot tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300