Održane akcije sakupljanja staklene ambalaže i edukacija dece o reciklaži u 9 opština – „Sekopak“ priprema nove aktivnosti za jesen

sekopak karavan

Foto: Sekopak

Građani širom Srbije su pokazali veliko interesovanje da odlažu stakleni ambalažni otpad u reciklažne kontejnere. Ako ste primetili u svom kraju velika bela zvona, reč je o posebnim kontejnerima za stare flaše i tegle, koja je postavio operater ambalažnog otpada – kompanija “Sekopak”.

“Sekopak” je preko leta organizovao karavan u određenim lokalnim samoupravama u kojima su ranije postavili zvona za staklo kao što su Novi Sad, Pirot, Sombor, Negotin, Kragujevac, Niš, Kruševac, Vršac i Valjevo.

sekopak karavan

Foto: Sekopak

Pitali smo Milicu Kuzmanov, marketing menadžerku kompanije “Sekopak”, kakvi su utisci nakon održanog karavana, kakve su reakcije građana, da li su edukovani o reciklaži stakla?

– “Sekopak” karavan pokrenuli smo kako bi podsetili građane na važnost reciklaže, sa fokusom na staklenu ambalažu. Oni već imaju svest i cene to što smo postavili zvona u njihovom gradu. Svakodnevno dobijamo upite od građana za postavku zvona, ali je naša ideja da idemo korak po korak, grad po grad. “Sekopak” tim, ljudi koji svakodnevno rade na unapređenju sistema, pričali su sa građanima i pokušali na direktan način da utiču na njih i motivišu ih da recikliraju. Ovo se pokazalo kao efektivan metod i pomoglo je i nama da razumemo njihove navike i potrebe – kaže sagovornica portala SRDA.

Koje opštine su najuspešnije u sakupljanju staklene ambalaže?

sekopak karavan pirot

Foto: Sekopak

– Sve lokalne samouprave su dale izvanredne rezultate. Veoma je teško govoriti o uporedivosti jer su bile na različitom nivou razvoja po pitanju sakupljanja ambalažnog otpada i samim tim bi bilo neprimereno upoređivati ih. Građani, kao i JKP-ovi u ovim lokalnim samoupravama, trudili su se i dali dobre rezultate, a sad je na nama da zajedno sa njima unapredimo ceo sistem i sve ih izjednačimo. Kao primer možemo navesti Pirot koji je početkom godine dobio 30 zvona preko javnog poziva, a zbog dobrih rezultata i potreba grada, u okviru “Sekopak” karavana dodelili smo im još 30 zvona.

Osim aktivnosti koje se tiču zvona, postavili smo po tri eko ostrva u Kruševcu i Vršcu. U Kruševcu smo tek krenuli sa primarnom selekcijom. Uvek smo srećni kada u naš sistem uključimo još gradova koji su voljni da rade na unapređenju sistema – objašnjava Kuzmanov.

U sklopu karavana bile su i kreativne radionice za decu. Kako ističe sagovornica deca ih uvek oduševe svojim znanjem i kreativnošću.

– Radionice se sastoje iz više segmenata – takmičenje u razvrstavanju ambalažnog otpada, u slaganju edukativne slagalice i bojenje minijatura zvona. Sve to je propraćeno pričom o važnosti reciklaže, interakcijom sa njima kako bi ispitali njihove navike u domaćinstvu. Možemo reći da su oni više osvešćeni od odraslih, ali je jako važno da se to znanje primeni. Ključno je da u kući mogu da vide da njihovi roditelji odvajaju ambalažni otpad u okviru domaćinstva. Nadamo se da su im nakon ovih radionica ispričali šta su naučili o reciklaži i da će im preneti našu poruku – navodi Milica Kuzmanov.

sekopak karavan valjevo

Foto: Sekopak

Kako najavljuje naša sagovornica, kompanija “Sekopak” planira na jesen da realizuje i drugi deo karavana.

– U ovoj godini fokus nam je na edukaciji građana devet pomenutih gradova. Želimo da budemo što temeljniji u tome, da prokrijemo različite ciljne grupe i uključimo ih u primarnu selekciju. Drugi krug Sekopak karavana biće održan tokom jeseni i on će se razlikovati od predhodnog jer će sadržati i deo koji će biti organizovan pre našeg dolaska. Kao i uvek, trudićemo se da budemo inovativni u pristupu i već imamo pripremljen zanimljiv plan. U fokusu će nam biti plastika i staklo, ali normalno ni ostali materijali neće biti zapostavljeni jer se “Sekopak” kao nacionalni operater bavi upravljanjem svih pet vrsta ambalažnog otpada.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300