Održana akcija prikupljanja staklene ambalaže u Novom Sadu

Reciklaža stakla
projekat_zvona_za_staklo_kontejneri

U okviru Evropske zelene nedelje koja se obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine u Novom Sadu je građanima predstavljen projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji finansira Nemačka razvojna saradnja GIZ u saradnji sa lokalnim samoupravama i privredom.

Na platou Spensa bila su postavljena tzv. bela zvona, koja se inače mogu videti po gradu, a građani su za donetu staklenu ambalažu dobijali prigodan poklon, kao poziv da nastave sa recikliranjem, prenosi RTV.

Upravo sa ciljem edukacije na platou Spensa organizovana je promocija takozvanih belih zvona u koja građani mogu da odlažu staklenu ambalažu.

Mira Radenović, članica gradskog veća zadužena za imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost kaže:

– Mi smo sa našim partnerima NALED-om, GIZ-om i Sekopak-om obezbedili 100 kontejnera, prvih 50 je već postavljeno, u funkciji su već 2 meseca i više od 6 hiljada klograma stakla je već reciklirano.

Sanja Knežević Mitrović, NALED napominje: Staklena ambalaža je 100% reciklabilni materijal i u tom smislu u procesu reciklaže ne ostaje nikakav materijal koji se baca. Međutim ono što je sa staklenom ambalažom problmatično to je da je ona teška i da su troškovi transporta, kada se sakupi, veoma visoki.

Postavljanje specijalnih kontejnera deo je regionalnog projekta koji finansira Nemačka razvojna saradnja uz privatne kompanije i vredan je oko 2 miliona evra.

Zorica Bilić iz GIZ-a je na skupu rekla da je cilj projekta da  bude podignut procenat sakupljenog stakla na 20%, a već sad su na cifri oko 50 odsto, što znači da je prepolovljena količini stakla koja se odlaže na deponijama, što je izuzetan rezultat.

U narednom periodu širom grada biće postavljeno još 50 ovakvih kontejnera, a nadležni najavljuju da će se i akcija separacije i prikupljanja otpada proširiti na PET ambalažu.

***

Sve lokacije zvona za staklo u Novom Sadu možete pronaći na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije  kada u pretrazi odaberete Novi Sad a kao vrstu otpada staklo.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300