Održana akcija prikupljanja staklene ambalaže u Novom Sadu

Reciklaža stakla
Održana akcija prikupljanja staklene ambalaže u Novom Sadu

Foto: naled.rs

U okviru Evropske zelene nedelje koja se obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine u Novom Sadu je građanima predstavljen projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji finansira Nemačka razvojna saradnja GIZ u saradnji sa lokalnim samoupravama i privredom.

Na platou Spensa bila su postavljena tzv. bela zvona, koja se inače mogu videti po gradu, a građani su za donetu staklenu ambalažu dobijali prigodan poklon, kao poziv da nastave sa recikliranjem, prenosi RTV.

Upravo sa ciljem edukacije na platou Spensa organizovana je promocija takozvanih belih zvona u koja građani mogu da odlažu staklenu ambalažu.

Mira Radenović, članica gradskog veća zadužena za imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost kaže:

– Mi smo sa našim partnerima NALED-om, GIZ-om i Sekopak-om obezbedili 100 kontejnera, prvih 50 je već postavljeno, u funkciji su već 2 meseca i više od 6 hiljada klograma stakla je već reciklirano.

Sanja Knežević Mitrović, NALED napominje: Staklena ambalaža je 100% reciklabilni materijal i u tom smislu u procesu reciklaže ne ostaje nikakav materijal koji se baca. Međutim ono što je sa staklenom ambalažom problmatično to je da je ona teška i da su troškovi transporta, kada se sakupi, veoma visoki.

Postavljanje specijalnih kontejnera deo je regionalnog projekta koji finansira Nemačka razvojna saradnja uz privatne kompanije i vredan je oko 2 miliona evra.

Zorica Bilić iz GIZ-a je na skupu rekla da je cilj projekta da  bude podignut procenat sakupljenog stakla na 20%, a već sad su na cifri oko 50 odsto, što znači da je prepolovljena količini stakla koja se odlaže na deponijama, što je izuzetan rezultat.

U narednom periodu širom grada biće postavljeno još 50 ovakvih kontejnera, a nadležni najavljuju da će se i akcija separacije i prikupljanja otpada proširiti na PET ambalažu.

***

Sve lokacije zvona za staklo u Novom Sadu možete pronaći na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije  kada u pretrazi odaberete Novi Sad a kao vrstu otpada staklo.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama