Određena maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana

vetropark_35

Maksimalna otkupna cena za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama odobrene snage veće od 3 MW je 5,57 evrocenti/kWh, saopštila je Agencija za energetiku (AERS).

Na osnovu usvojenih metodologija i Uredbe Vlade Republike Srbije o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane, Savet Agencije za energetiku Republike Srbije je na sednici održanoj 25. novembra 2021. godine doneo odluku o određivanju maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana.

U skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, Agencija propisuje metodologiju za određivanje maksimalne otkupne cene i na osnovu te metodologije, najkasnije do kraja decembra tekuće godine za narednu godinu u kojoj su planirane aukcije, objavljuje na svojoj internet stranici maksimalne otkupne cene za svaku vrstu i podvrstu elektrana za koju su propisane kvote.

Na sednici saveta Agencije održanoj 28. oktobra 2021. godine Agencija je usvojila Metodologiju za određivanje maksimalne otkupne cene električne energije, dok je Vlada Republike Srbije usvojila Uredbu o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane sa datumom stupanja na snagu od 20.11.2021.godine.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300