Nivo aflatoksina u mleku ostaje isti

Kukuriz poljoprivreda
kukuruz_35

Stručni Savet za bezbednost hrane je prateći modele predviđanja pojave aflatoksina u narednom periodu, trenutnu klimatsku situaciju i stanje na poljima kukuruza, a vodeći računa o zdravlju ljudi i životinja, doneo odluku da postojeći maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina M1 od 0,25 μg/kg, ostane na snazi do 30. novembra 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo navodi da se preduzima pojačana kontrola kukuruza, hrane za životinje i mleka, a sirovinske službe mlekara su počele sa podelom absorbenata (zeolit) kao dodatak ishrani krava, a u cilju snižavanja nivoa aflatoksina.

Tokom niza godina, proizvođači i prerađivači mleka, fitosanitarna i veterinarska inspekcija su preduzimali mere u cilju smanjenja uzroka pojave aflatoksina, najpre u kukuruzu, a zatim posledično u hrani za životinje i mleku, te se nivo ovog kontaminenta smanjivao svake godine.

Prateći trendove, rezultate ispitivanja kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, a u stalnoj komunikaciji sa službama Ministarstva zdravlja, postepeno se i zakonski uvodi oštriji kriterijum za aflatoksin, pa je trenutna važeća vrednost 0,25 μg/kg.

S obzirom na to da je Republika Srbija u procesu usaglašavanja sa EU standardima, kako bi se razmotrilo pitanje da li postaviti kao važeći kriterijum EU ili do određenog vremena produžiti navedeni kriterijum u Pravilniku, prilikom donošenja odluke o ostajanju na snazi propisanog nivoa aflatoksina, razmatrani su rezultati brojnih domaćih i evropskih ispitivanja, navodi se u saopštenju.

Maksimalno dozvoljene količine aflatoksina M1 u sirovom mleku od 30. novembra 2022. godine ostaju po starom, odnosno iznose 0,25 μg/kg.

EU standard od 0,050 μg/kg nije i svetski, te se procenjuje da 2/3 svetske populacije koristi referentnu granicu od 0,50 μg/kg (između ostalih i SAD, Kina, Japan, Indija…). I sama EU ima različite granice kada je u pitanju nivo aflatoksina u svežem mleku i u sirevima.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje