Nezadovoljstvo u EU lepljenjem “zelene etikete” na gas i nuklearne elektrane

Dalekovod struja
dalekovod_struja_51

Odluka Evropske komisije da klasifikuje gas i nuklearnu energiju kao prelazne održive delatnosti koje su podobne za privatne investicije, izazvala je negodovanje pojedinih članica EU, ali i ekoloških organizacija nezadovoljnih takvim lepljenjem “zelene etikete” na fosilni gas i nuklearne elektrane.

Austrija i Luksemburg su zapretili da će podneti tužbu protiv taksonomije Evropske komisije. Predlog Evropske komisije prvenstveno udovoljava “željama atomskog lobija”, izjavila je austrijska ministarka za zaštitu klime Leonore Gevesler.

Gevesler je rekla da je taksonomija Evropske komisije “ekološka manipulacija ” i najavila da će Austrija, čim bude usvojena, “podneti tužbu Evropskom sudu pravde”.

I ministar energetike Luksemburga, Klod Turmes najavio je da će njegova zemlja zajedno sa Austrijom “razmotriti dodatne pravne korake”.

“Luksemburg odlučno ponavlja da se protivi uključivanju nuklearne energije i fosilnog gasa u taksonomiju EU za ‘održivo’ finansiranje”, rekao je Turmes.

Austrijski član Evropske komisije, Johanes Han, već je izrazio svoje nezadovoljstvo taksonomijom tako što je bio jedan od tri komesara koji su glasali protiv tog dokumenta.

Nemačka je takođe bila protiv uključivanja delatnosti iz nuklearnog sektora u taksonomiju, ali se, prvenstveno zbog pritiska privrednika, zalagala da delatnosti iz oblasti prirodnog gasa budu klasifikovane kao prelazne održive delatnosti.

Osnovni motiv je da se na taj način stimuliše napuštanje uglja kao najvećeg zagađivača.

Komisija je za delatnosti iz oblasti gasa i nuklearne energije odredila stroge uslove kako bi one bile smatrane održivim. U slučaju nuklearne energije, uslov je da nove centrale dobiju građevinsku dozvolu do 2045. i da se do 2050.izgrade deponije za krajnje skladištenje radioaktivnog otpada.

Te odredbe izazvale su negodovanje ekoloških aktivista, koji tvrde da planovi komisije počivaju na obećanjima koja neće moći da se provere do sredine ovog stoleća.

Komisija je te primedbe odbacila uz objašnjenje da na sve to moraju i formalno da se obavežu vlade zemalja članica EU.

Pojedine ekološke organizacije ocernile su i da je taksonomija suprotna Pariskom klimatskom sporazumu.

– Taksonomija EU je zamišljena kao važan instrument za prilagođavanje finansijskih tokova pariskom sporazumu. Umesto toga, Evropa podriva svoju vodeću ulogu u zaštiti klime i spušta standarde u EU, a i šire – izjavila je direktorka Evropske klimatske fondacije (ECF) i jedan od ključnih arhitekata sporazuma iz Pariza Lorens Tubijana.

– Oznaka zeleno za gas je ekološka manipulacija. Finansijskom sektoru je potrebna jasnoća. Ovaj slabi kompromis oko gasa potkopava celokupne ambicije taksonomije i vode tome da će investitori potražiti pouzdanije, naučno zasnovane kriterijume – rekla je ona.

Organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je Evropski parlament da odbaci zakonski predlog komisije, koji je nazvala proizvodom saveza zemalja sklonih nuklearnoj energiji i gasu, pod vođstvom Francuske.

– Naučno gledano, ovaj je zakon prevara i mora biti odbačen kako bi se sačuvao kredibilitet cele taksonomije – izjavio je zvaničnik WWF Sebastijan Godino.

Akt koji je usvojila komisija, biće prosleđen Evropskom parlamentu i Savetu EU koji imaju četiri meseca da ga prouče i daju eventualne primedbe. Mogu da zatraže i da rok bude produžen za još dva meseca.

Ako nakon isteka roka ne bude primedbi ili većine neophodne za ulagamnje veta, akt sa taksonomijom će stupiti na snagu i početi da se primenjuje od 1. januara 2023. godine. Eventualna odluka suda, ako dođe do postupka, mogla bi da se očekuje tek kasnije te godine.

Izvor: EURACTIV.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300